Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hoe herstel je van hyperventilatie?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wat is hyperventilatie en is herstel mogelijk?

Het herstel van hyperventilatie verloopt relatief gemakkelijk. Vaak is een thuisbehandeling mogelijk. Af en toe is er medicatie nodig om tot een herstel te komen. Hyperventilatie komt van het woord ‘hyper’, wat veel betekent en van ‘ ventilatie’, wat op de ademhaling duidt. Hyperventilatie betekent dus letterlijk ‘ te veel ademen’ en dat is exact wat haar slachtoffers doen.

Mensen die te kampen krijgen met hyperventilatie ademen te snel en/of te diep. Door deze verkeerde manier van ademhalen ademen ze meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit. Het inademen van meer zuurstof kan op zich geen kwaad, maar het uitademen van meer koolzuurgas dan goed is voor hun lichaam heeft wel zo zijn gevolgen. Door de versnelde ademhaling zullen de koolzuurgaswaarden in hun bloed dalen en zal de PH waarde van hun bloed stijgen. Dit veroorzaakt de symptomen van hyperventilatie. Hyperventilatie is niet gevaarlijk, maar omwille van de vervelende symptomen is hyperventilatie wel knap lastig voor haar slachtoffers.

Enkele van de vaakst vermelde symptomen zijn : pijn in de borst, hartkloppingen, vermoeidheid, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, kortademigheid, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten en pijnlijke spieren. Deze symptomen zijn niet alleen erg vervelend, maar kunnen ook erg beangstigend zijn voor de slachtoffers van hyperventilatie. Het is niet moeilijk te begrijpen dat vele onder hen verkeerdelijk gaan denken dat er iets ernstigs aan de hand is.De hartkloppingen en pijn in de borst kunnen er voor zorgen dat slachtoffers van hyperventilatie denken dat ze hartproblemen hebben. Niets is minder waar.

Zoals reeds eerder vermeld is hyperventilatie niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar omwille van de vervelende, beangstigende symptomen, is een herstel wel noodzakelijk voor de mentale gezondheid van de slachtoffers. Herstellen van hyperventilatie is zeer zeker mogelijk en zelfs relatief eenvoudig. Het herstel bestaat voornamelijk uit het aanpakken van de verkeerde ademhaling en het behandelen en ontdekken van de oorzaak van de hyperventilatie.

 

Het herstel na acute hyperventilatie

Acute hyperventilatie is een bepaalde vorm van hyperventilatie waarbij het herstel relatief eenvoudig verloopt. Slachtoffers van acute hyperventilatie gaan plots en meestal omwille van een duidelijk aanwijsbare reden sneller en/of dieper ademhalen. Ze verliezen de controle over hun eigen ademhaling en dit kan erg beangstigend zijn.

Angst is daarenboven een goede voedingsbodem voor hyperventilatie en de angst die ontstaat omwille van de schijnbaar oncontroleerbare ademhaling en omwille van de symptomen van hyperventilatie hierboven vermeld zal de hyperventilatie alleen maar verergeren. Herstellen van een hyperventilatie aanval bestaat dus in eerste instantie uit het kalm en rustig proberen te blijven en uit angstgevoelens proberen te vermijden. Vaak ligt een emotionele shock of een schokkende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk, aan de basis van de acute hyperventilatie.

Voor het herstel is het belangrijk om het slachtoffer zo snel mogelijk weg te halen van de bron van angst en hem/haar naar een rustige, liefst koele ruimte te leiden. Daarna moet de ademhaling van het slachtoffer moedwillig vertraagd worden om zo hem/haar de mogelijkheid te bieden de controle te herwinnen over zijn/haar ademhaling. De bekendste manier om dit te bekomen is het in – en uitademen in een papieren zakje. Zo zal de ademhaling weer rustiger gaan verlopen en zal het verlies aan koolzuurgas worden tegengegaan. Wanneer er geen papieren zakje in de buurt is, dan kan het slachtoffer evengoed de handen komvormig om de neus en mond vouwen en zo rustig in – en uitademen. Ook het inademen door één neusgat en vervolgens uitademen door de mond zal de ademhaling doen vertragen en het herstel bespoedigen.

 

Het herstel bij chronische hyperventilatie

Het herstel bij chronische hyperventilatie is iets complexer als het herstellen van acute hyperventilatie. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de slachtoffers van chronische hyperventilatie haast onmerkbaar sneller en/of dieper ademhalen. Net als bij acute hyperventilatie liggen ook bij chronische hyperventilatie angst en/of stress vaak aan de basis van het ‘te veel’ ademen.

Een onverwerkt trauma, relationele problemen, een erg stresserend leven of financiële problemen kunnen de verkeerde, te snelle ademhaling in gang zetten. Dus niet alleen de verkeerde ademhaling, maar ook de oorzaak van de hyperventilatie liggen vaak ‘verborgen’ in het geval van chronische hyperventilatie. Dit maakt het herstel van chronische hyperventilatie niet gemakkelijker.

De slachtoffers van chronische hyperventilatie lopen ook vaak van de ene naar de andere specialist met hun symptomen, zonder dat er een juiste diagnose wordt gesteld. Zij hebben, omwille van het koolzuurgastekort, eveneens last van bovenvermelde symptomen van hyperventilatie, maar weten deze niet in verband te brengen met hun verkeerde ademhaling. Wanneer uiteindelijk wel de juiste diagnose gesteld wordt, meestal door middel van een bloedgas test, dan is de behandeling en dus het herstel van chronische hyperventilatie redelijk eenvoudig. Meestal bestaat de behandeling uit een combinatie van therapie, om de oorzaak van het chronisch hyperventileren te achterhalen en indien mogelijk te behandelen, ademhalingsoefeningen om weer een juiste ademhaling aan te leren en ontspanningsoefeningen zodat de slachtoffers leren hoe ze kalm moeten blijven tijdens stresserende situaties.

Binnen de Bachbloesem therapie kan de Bach bloesem mix 84 de slachtoffers helpen bij het overwinnen van hun angsten, het kalm blijven in stresserende situaties en het oplossen van onverwerkte emoties. De mix 84 helpt eveneens bij het verminderen van spanningen. Door een combinatie van therapie, ademhalingsoefeningen, relaxatietechnieken en Bachbloesem therapie kan het slachtoffer van chronische hyperventilatie rekenen op een spoedig herstel.