Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

De definitie van hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


De definitie van hyperventilatie is het te snel en/of te diep ademhalen vaak ten gevolge van angst, stress of paniek. ‘Hyper’ betekent hoog en ‘ventilatie’ verwijst naar de ademhaling. Hyperventilatie betekent dus letterlijk een verhoging van de ademhaling, of ‘ over ademen’.

Er bestaat acute hyperventilatie, een plotse, natuurlijke reactie op een stresserende of angstaanjagende situatie, maar er bestaat ook chronische hyperventilatie. De slachtoffers van chronische hyperventilatie ademen quasi onzichtbaar te veel en vertonen de typische symptomen van hyperventilatie, maar zijn zich vaak niet bewust van de oorzaak van deze symptomen. Angst, stress en paniek zijn de meest voorkomende oorzaken van hyperventilatie. Hyperventilatie kan echter ook optreden als gevolg van pijn. Wanneer een slachtoffer van een hyperventilatie aanval bloedt, erge pijn heeft of het bewustzijn verliest moet er meteen medische hulp ingeroepen worden. Meestal is hyperventilatie echter niet gevaarlijk, maar wel vervelend voor haar slachtoffers. De hyperventilatie kan beangstigend zijn en de symptomen zoals pijn in de borst, kortademigheid, tintelingen rond de mond en in de handen, duizeligheid, misselijkheid en hartkloppingen zijn dat ook. Deze symptomen verergeren vaak de angstgevoelens en worden vaak verkeerd geïnterpreteerd. De slachtoffers maken de link tussen de symptomen van hyperventilatie en het ‘over ademen’ vaak niet en denken verkeerdelijk dat ze ernstig ziek zijn of een hartaanval krijgen. Om hyperventilatie te behandelen moet eerst naar de oorzaak van de te snelle ademhaling gezocht worden. Dit gebeurt vaak onder begeleiding van een arts of therapeut. Door de oorzaak van hyperventilatie aan te pakken, door bijvoorbeeld om te leren gaan met angstgevoelens door middel van relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen en therapie, zal de ademhaling van het slachtoffer gaandeweg weer normaal gaan verlopen en zullen de vervelende symptomen verdwijnen.

 

De definitie van acute hyperventilatie

De definitie van acute hyperventilatie is het plots en tijdelijk te snel en/of te diep ademhalen als natuurlijke reactie op een stresserende situatie. Acute hyperventilatie is een normale reactie van de mens op angst, paniek en stress, op een stresserende situatie of een angstaanjagende gebeurtenis. De mens kent een natuurlijke vecht – of vluchtreactie. Wanneer er gevaar dreigt, of wanneer we denken dat er gevaar dreigt,dan beginnen we sneller te ademen om ons lichaam van extra zuurstof te voorzien en het klaar te maken om letterlijk te vechten of te vluchten. Acute hyperventilatie is niet ernstig en heeft geen blijvende gevolgen voor ons lichaam. Hyperventilatie is geen ziekte. De symptomen van hyperventilatie hierboven vernoemd zijn weliswaar vervelend, maar, in het geval van acute hyperventilatie, van voorbijgaande aard. Wanneer iemand een hyperventilatie aanval krijgt is het verstandig om door middel van een papieren zakje of door de handen komvormig om de neus en de mond te vouwen de ademhaling te vertragen en de opname van C02 te bevorderen. Door hyperventilatie ademen we meer zuurstof in en dit kan geen kwaad, maar we ademen ook meer koolzuurgas oftewel CO2 uit en dit veroorzaakt de vervelende symptomen. Door gebruik te maken van een papieren zakje of door de handen als kommetje te vouwen over de neus en mond lossen we dat probleem voor een stuk op. Het te veel aan uitgeademde CO2 wordt meteen weer ingeademd en het evenwicht zal terug hersteld worden.

 

De definitie van chronische hyperventilatie

De definitie van chronische hyperventilatie is het haast onopgemerkt dagelijks te veel ademen. De slachtoffers van chronische hyperventilatie vertonen de symptomen van hyperventilatie, maar weten niet waar deze ongemakken vandaan komen. Ze ademen constant te veel zuurstof in en te veel koolzuurgas uit. Hun hersenen hebben zich aangepast aan deze nieuwe, foute manier van ademen en de nieuwe CO2 waarden en proberen deze te behouden. De slachtoffers van chronische hyperventilatie geeuwen en/of zuchten vaak. Op die manier krijgen ze meer zuurstof binnen. Door onderzoek bij een arts kan chronische hyperventilatie, vaak door middel van een arteriële bloedgastest, vastgesteld worden. Een arts of therapeut kan vervolgens het slachtoffer helpen te zoeken naar de oorzaak van hun chronisch over ademen en zoeken naar een gepaste behandeling. Vaak liggen angst en stress aan de basis van chronische hyperventilatie. De definitie van chronische hyperventilatie is dus letterlijk constant hyperventileren.

 

Andere artikelen
Top van de pagina