Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Een hyperventilatie vragenlijst

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Een hyperventilatie vragenlijst : de test bij een vermoeden van hyperventilatie

Er bestaat een vragenlijst die je kan invullen wanneer je denkt dat je aan hyperventilatie lijdt. Deze vragenlijst is opgesteld door specialisten en gaat, aan de hand van gerichte vragen, na hoe groot de kans is dat je regelmatig te snel en/of te diep ademhaalt. Is het resultaat van de vragenlijst positief, dan bestaat de kans dat je aan hyperventilatie lijdt. Maar de vragenlijst stelt geen diagnose. Voor een juiste diagnose moet je bij de arts zijn. De vragenlijst is vooral nuttig voor het opsporen van chronische hyperventilatie. Er bestaan namelijk twee verschillende vormen van hyperventileren : een chronische en een acute vorm. Acute hyperventilatie is echter zodanig indrukwekkend : de persoon begint duidelijk merkbaar te snel en/of te diep te ademen en verliest de controle over de eigen ademhaling, dat hier geen vragenlijst aan te pas moet komen. Bij chronische hyperventilatie wordt er echter ‘stiekem’ gehyperventileerd. Fysieke klachten zullen optreden als gevolg van de verkeerde ademhaling, maar de klachten kunnen niet gelinkt worden aan een verkeerde ademhaling waar men zich niet van bewust is. En hier kan een hyperventilatie vragenlijst een oplossing bieden.

 

Het invullen van een hyperventilatie vragenlijst

Een hyperventilatie vragenlijst bestaat uit een 16tal vragen die draaien rond de mogelijke fysieke klachten die je kan hebben wanneer je hyperventileert. Deze klachten zijn een gevolg van een koolzuurgastekort dat optreedt omdat je te snel en/of te diep ademhaalt. Je moet de vragen beantwoorden met nooit, zelden, soms, vaak of zeer vaak. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je last hebt van steken in de borst, of je last hebt van gespannenheid of van duizeligheid. Dit zijn typische hyperventilatie symptomen. Vervolgens worden de punten van de vragenlijst bij elkaar opgeteld. Nooit staat voor 0 punten, waar zeer vaak voor 4 punten staat. Wanneer je een score van meer dan 23 hebt op deze vragenlijst, is de kans erg groot dat je aan hyperventilatie lijdt. Je kan met de vragenlijst naar een arts of specialist stappen die je verder kan helpen en die een sluitende diagnose kan stellen aan de hand van andere testen.

 

De hyperventilatie vragenlijst test positief : en wat nu?

Als het resultaat van de vragenlijst omtrent hyperventilatie positief is, is de kans reëel dat je aan hyperventilatie lijdt. Maar wat nu? Allereerst moet je een arts contacteren die aan de hand van een bloedgas test of een provocatietest een sluitende diagnose kan stellen. Hyperventilatie kent meestal een psychische oorzaak. Zo kunnen angstgevoelens, een stresserend leven, angst om je job te verliezen of het te perfectionistisch zijn de verkeerde ademhaling in gang hebben gezet. Het spreekt voor zich dat, om de hyperventilatie aan te pakken, allereerst deze oorzaak moet gevonden en behandeld worden. Dit kan door middel van een psychotherapeut gebeuren. Wanneer je vermoedt dat je aan hyperventilatie lijdt, kan de hyperventilatie vragenlijst het begin van genezing betekenen. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina