Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Wat is hyperventilatie en hoe kan je het herkennen

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wanneer iemand een aanval krijgt van hyperventilatie dan kan men dit herkennen aan de te snelle en/of te diepe ademhaling van het slachtoffer. Hyperventilatie betekent letterlijk te veel ademen of ‘over ademen’. Hyperventilatie treedt op wanneer iemand sneller of dieper ademhaalt dan het lichaam nodig heeft.

Sommige mensen ervaren geen last van het sneller en dieper ademhalen, anderen kunnen de typische symptomen van hyperventilatie gaan vertonen. Veel mensen hebben reeds een occasionele, korte periode van hyperventilatie meegemaakt veroorzaakt door stress, angst en/of nervositeit. Dit fenomeen heet acute hyperventilatie. Dit kan beangstigend zijn, maar deze vorm van hyperventilatie is mild en van voorbijgaande aard.

Hyperventilatie kan gecontroleerd en/of vermeden worden door het leren omgaan met stress en angst en door het leren controleren van de ademhaling door middel van ademhalingsoefeningen. Hyperventilatie veroorzaakt een verandering in de natuurlijke balans van de gasuitwisseling tussen 02 en C02 in de longen. Wanneer iemand te snel en/of te diep gaat ademhalen, dan ademt hij/zij te veel C02 uit. Wanneer het C02 niveau in ons bloed daalt, dan kunnen er angstgevoelens optreden, waardoor de hyperventilatie alleen maar verergert. Het verergeren van de hyperventilatie zorgt voor een verdere daling van de C02 waarden en dit heeft verdere symptomen van hyperventilatie tot gevolg. Vrouwen krijgen, vaker dan mannen, te kampen met hyperventilatie. De meeste mensen die last hebben van hyperventilatie zijn tussen de 15 en de 55 jaar oud.

 

Wat zijn de symptomen van hyperventilatie en hoe kan je ze herkennen

Alvorens hyperventilatie kan behandeld worden moet men eerst de symptomen van hyperventilatie leren herkennen. 

De meest voorkomende symptomen van hyperventilatie zijn : een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, kortademigheid, hartkloppingen, gevoelloosheid of tintelingen, pijn in de borst, een droge mond, klamme handen, problemen met slikken, trillen, zweten, een slap gevoel en vermoeidheid. Andere, minder vaak voorkomende symptomen van hyperventilatie zijn hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, een wazig zicht, concentratie – en geheugenproblemen en flauwvallen. 

 

Na het herkennen van de symptomen volgt de behandeling van hyperventilatie

Na het herkennen van de symptomen van hyperventilatie kan er overgegaan worden tot de behandeling. Er bestaan verschillende behandelingen tegen hyperventilatie.

De meest gekende behandeling van hyperventilatie is het ademen in een papieren zakje. Aangezien dit echter in sommige gevallen kan leiden tot gevaarlijk lage zuurstofwaarden en een koolzuurgasvergiftiging is dit niet de meest aan te raden behandeling. De meest aangewezen manier om een slachtoffer van hyperventilatie te helpen is hem/haar proberen te kalmeren. Hyperventilatie is geen ziekte.

Hyperventilatie treedt meestal op als een gevolg van angst, dus het proberen te kalmeren en het leren controleren van de ademhaling is cruciaal bij de behandeling. Het is geen levensbedreigend probleem, maar het kan wel erg beangstigend zijn voor het slachtoffer en zijn/haar entourage en dit feit kan de angstgevoelens versterken. Het slachtoffer kan zijn/haar ademhaling inhouden, dan uitademen en weer de adem inhouden. Dit kan herhaald worden totdat de ademhaling weer normaal verloopt en totdat het slachtoffer weer rustig is geworden. Wanneer het slachtoffer klaagt over constante pijn in de borst en zeker wanneer hij/zij hartproblemen heeft, zoek dan meteen medische hulp. Wanneer de hyperventilatie vaak optreedt, dan is er vermoedelijk sprake van een angst – of paniekstoornis. In dit geval is de beste oplossing een bezoekje aan de arts of therapeut die, samen met het slachtoffer, op zoek kan gaan naar een gepaste behandeling. Op het internet is er eveneens veel nuttige informatie te vinden omtrent het omgaan met angstgevoelens die de moeite waard is te bekijken.

Symptomen van hyperventilatie kunnen ook optreden als gevolg van ernstige medische problemen, zoals een longziekte. Wanneer u zich zorgen maakt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw arts. Hyperventilatie kan tenslotte ook veroorzaakt worden door het vertoeven, wandelen op grote hoogten. Wanneer u de symptomen van hyperventilatie weet te herkennen zijn er voldoende gepaste behandelingsmethoden voorhanden. 

 

 
Andere artikelen
Top van de pagina