Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Is een behandeling bij hyperventilatie noodzakelijk?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Met hyperventilatie en de klassieke behandeling : in een papieren zakje blazen, wordt vaak gespot in films en op televisie, maar het is echter een aandoening die ernstig dient genomen te worden. Iedereen die reeds te maken heeft gekregen met een aanval van hyperventilatie zal verklaren dat het niet iets is om licht over te gaan. Hyperventilatie is spijtig genoeg een aandoening waar mensen met angstgevoelens en paniekstoornissen regelmatig mee te kampen krijgen, wat de angstgevoelens alleen nog maar versterkt. In feite leidt 50 % van de mensen met een angst – of paniekstoornis aan hyperventilatie. Hyperventilatie wordt gekarakteriseerd door een versneld ademhalingsritme wat leidt tot een tekort aan CO2 in het bloed. Dit tekort zorgt op haar beurt voor een stijging van de PH waarden van het bloed en dit kan zorgen voor een samentrekking van de bloedaders waardoor de zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt verminderd, met allerlei vervelende symptomen als gevolg.

 

De behandeling van hyperventilatie

Wanneer je denkt een aanval van hyperventilatie te krijgen en wanneer er geen duidelijk aanwijsbare reden is en/of wanneer het de eerste keer is dat je zo’n aanval krijgt, is medische hulp en behandeling wenselijk. Het kan zijn dat hyperventilatie het gevolg is van een ernstige medische aandoening. Stel dus op zo’n moment niet zelf een diagnose, maar roep de hulp in van een arts. De bestaande thuisbehandelingen voor hyperventilatie worden voorgeschreven nadat er door een arts of therapeut chronische hyperventilatie wordt vastgesteld. Hyperventilatie is niet pijnlijk. Wanneer er pijn of bloedingen aan te pas komen is een thuisbehandeling zeker niet de gepaste oplossing voor het probleem. Wanneer je ongerust bent omtrent de agressiviteit van de aanval of wanneer de symptomen verergeren, zoek dan medische hulp. Wanneer de symptomen van hyperventilatie langer dan 30 minuten aanhouden, verwittig dan meteen de hulpdiensten.

 

Is de behandeling bij hyperventilatie thuis mogelijk?

Het doel van de behandeling tegen hyperventilatie is steeds het normaliseren van de koolzuurgaswaarden in het bloed. Losstaand van alle mogelijke ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen is het heel belangrijk dat het slachtoffer kalm blijft en zich zo goed mogelijk probeert te ontspannen. De attitude van het slachtoffer is erg belangrijk bij het leren controleren van de hyperventilatie. Beschouw de oorzaak van hyperventilatie als iets dat zich enkel en alleen in het hoofd afspeelt. Het is met andere woorden iets dat het slachtoffer zelf kan controleren.

Het verwittigen en voorbereiden van vrienden en familieleden op een mogelijke aanval kan erg nuttig zijn. Mocht er zich dan ooit een aanval voordoen, dan zijn zij geneigd meteen hulp te bieden en weten ze wat er moet gebeuren. Hoe kunnen ze helpen? In de eerste plaats door zelf kalm te blijven en het slachtoffer proberen te kalmeren. De meest efficiënte manier om de koolzuurgaswaarden in het bloed weer te doen stijgen is het moedwillig vertragen van de ademhaling.

Dit kan bekomen worden door ademhalingsoefeningen toe te passen. Het uitademen door bijna gesloten lippen, alsof je fluit, zorgt voor een betere controle op de ademhaling. Het ademhalen door de neus of door één neusgat limiteert de opname van zuurstof en vertraagt de ademhaling.

Buikademhaling is eveneens een goede ademhalingstechniek. Plaats één hand op de buik en het andere hand op de borst. Haal zo diep en zo traag mogelijk adem door de neus en laat, terwijl je dit doet, je buik je hand wegduwen van je lichaam. Adem weer uit door bijna gesloten lippen. Het maakt niet uit welke techniek er gekozen wordt, het zich concentreren op het vertragen van de ademhaling is het belangrijkste.

Deze technieken zijn nuttig bij het behandelen van hyperventilatie op korte termijn. Om aanvallen in de toekomst te vermijden, moet er echter gezocht worden naar de oorzaal van de hyperventilatie. Vaak is dit angst, stress of paniek. Voor de behandeling van hyperventilatie op lange termijn is de hulp van een arts of therapeut wenselijk.