Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie bij de hond

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Waarom heeft een hond soms last van hyperventilatie?

Soms kan uw hond last krijgen van hyperventilatie. Het typische hijgen bij honden kan hyperventilatie veroorzaken. Een hond kan zijn lichaamstemperatuur regelen door te hijgen. Dit heeft te maken met het feit dat ze minder zweetklieren hebben dan mensen.

Het merendeel van de zweetklieren van honden bevinden zich onder hun poten. Wanneer een hond hijgt geeft dat hem de mogelijkheid om eveneens zijn tong, mond en het bloed dat in zijn kop stroomt af te koelen. Voor een hond is het erg belangrijk dat zijn lichaamstemperatuur binnen de normale waarden blijft, anders kan hij een gevaarlijke hitteslag krijgen. De normale lichaamstemperatuur van een hond ligt normaal gezien rond de 38.3°C en de 38.8°C. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven deze waarden uitstijgt, dan kan dit gevaarlijk worden en kan er schade aan zijn organen optreden. Door te hijgen probeert de hond sneller af te koelen en op die manier mogelijke lichamelijke schade te beperken.

Wanneer een hond sneller begint te hijgen om zijn lichaamstemperatuur zo snel mogelijk af te koelen, dan kan er hyperventilatie optreden. Hyperventilatie kan bij uw hond ook als gevolg van een shock optreden. Deze shock kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld bloedingen, beten van andere beesten zoals slangen en diarree. Het is belangrijk deze mogelijkheden uit te sluiten, aangezien deze wel een bezoek aan de dierenarts vragen. Bij hyperventilatie als gevolg van het hijgen van de hond is medische hulp echter meestal niet nodig.

 

Wat gebeurt er wanneer uw hond te kampen krijgt met hyperventilatie?

Wanneer uw hond een hyperventilatie aanval krijgt, dan ademt hij sneller en/of dieper. Hij ademt op die manier meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit dan normaal. Deze snellere ademhaling kan leiden tot een daling van de koolzuurgaswaarden in het bloed. De PH waarde van het bloed van uw hond zal stijgen en het bloed wordt meer alkalisch. Koolzuurgas is een natuurlijke spierontspanner. Een tekort aan koolzuurgas zorgt er voor dat de aders die de hersenen van zuurstof voorzien zullen samentrekken. De normale functionering van het zenuwstelsel van uw hond wordt zo verhinderd. Koolzuurgas is eveneens één van de belangrijkste stimuli voor de ademhaling. Een tekort aan koolzuurgas, oftewel CO2, als gevolg van hyperventilatie kan daarom ook apneu bij uw hond veroorzaken. We spreken van apneu wanneer uw hond gedurende een korte periode simpelweg stopt met ademhalen.

 

De behandeling van hyperventilatie bij de hond

Wanneer de hyperventilatie van uw hond een gevolg is van bloedingen, zware diarree of een beet van een ander dier, dan is de behandeling door een dierenarts noodzakelijk. Treedt de hyperventilatie echter op als gevolg van het hijgen van de hond, dan kan u hem helpen zijn ademhaling te vertragen door uw handen voor zijn neus te houden. Dit kan een hyperventilatie aanval vermijden of stoppen. De hond zal verplicht worden om langs zijn muil te ademen en zal hem de mogelijkheid bieden om zijn ademhaling weer onder controle te krijgen. Het is echter raadzaam een bezoekje te brengen aan uw dierenarts wanneer uw hond regelmatig last heeft van hyperventilatie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina