Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Wat is hyperventilatie bij honden?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie bij honden treedt op wanneer de hond sneller en/of dieper gaat ademhalen. Dit leidt tot een daling van de koolzuurgaswaarden in het bloed tot onder de normale waarden. Dit veroorzaakt op zijn beurt een stijging van de PH-waarden van het bloed en zo wordt het bloed meer alkalisch. Dit zorgt er vervolgens voor dat de bloedaders die de hersenen van zuurstof voorzien gaan samentrekken en dat verhindert een normale functionering van het zenuwstelsel van de hond. Hyperventilatie verlaagt de concentratie van C02 in het bloed en C02 is de belangrijkste stimulus voor de ademhaling. Daarom kan hyperventilatie eveneens apneu veroorzaken. Apneu treedt op wanneer de hond gedurende een korte periode stopt met ademhalen.

 

De oorzaken van hyperventilatie bij honden

Hyperventilatie bij honden wordt veroorzaakt door het typische hijgen van de hond. Door te hijgen regelen ze hun lichaamstemperatuur. Honden hebben minder zweetklieren dan mensen en het grootste deel van hun zweetklieren bevindt zich onder hun poten. Door te hijgen heeft de hond de mogelijkheid om zijn tong, mond en het bloed dat in zijn kop circuleert af te koelen. Op die manier blijft zijn lichaamstemperatuur op een veilig, aanvaardbaar niveau en kan de koele lucht door zijn lichaam circuleren. Hijgen kan ook de temperatuur van het ademhalingssysteem van de hond verlagen door middel van het verdampingsproces.

De normale temperatuur van een hond varieert tussen de 38.3 en de 38.8 ° C. Wanneer de lichaamstemperatuur van de hond boven deze waarden uitstijgt, dan kan de hond een hitteslag krijgen. De hond gaat sneller hijgen om te tijd te beperken die zijn lichaam nodig heeft om weer een normale, lagere lichaamstemperatuur te bereiken. Op die manier probeert hij schade aan zijn organen te vermijden.

In ernstige gevallen kan een hitteslag zware gevolgen hebben voor honden. Als de hond sneller gaat hijgen als gevolg van een stijging van de temperatuur van zijn omgeving, dan kan de hond beginnen hyperventileren. Deze hyperventilatie treedt op omdat de zuurstofopname, het inademen, en de eliminatie van C02, het uitademen het metabolisch noodzakelijke ritme voor de gasuitwisseling binnen het ademhalingssysteem overstijgt. Dit fenomeen veroorzaakt een te snelle ademhaling door de afname van de C02 waarden in het bloed. Deze afname van C02 brengt met zich mee dat er niet genoeg zuurstof geleverd kan worden om het zenuwstelsel op een normale manier te laten functioneren.

Een andere mogelijke oorzaak van hyperventilatie bij honden is een shock. Oorzaken van een shock bij honden zijn onder andere : veel bloedverlies, een trauma, beten van andere dieren zoals slangen of andere honden, een tekort aan zuurstof in het lichaam en diarree. Wanneer een hond hyperventileert ten gevolge van een shock, dan zal hij minimum 25 keer per minuut ademhalen.

 

Behandeling van hyperventilatie bij honden

Hyperventilatie wordt bij honden gediagnosticeerd wanneer de hond te veel C02 uitademt als gevolg van het te snel, te diep ademhalen. Wanneer uw hond lijdt aan hyperventilatie, dan kan u een hyperventilatie aanval vermijden door uw handen voor zijn neus te houden. Op die manier wordt de hond verplicht om door zijn muil te ademen en zal u de hyperventilatie van uw hond onder controle krijgen. Wanneer uw hond vaak last heeft van hyperventilatie, dan is het raadzaam een dierenarts op te zoeken, omdat hyperventilatie bij honden kan duiden op ernstigere fysieke problemen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina