Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Als je kind hyperventilatie heeft

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Een kind met hyperventilatie : wat is het en wat zijn de symptomen

Een kind met hyperventilatie ademt letterlijk te veel. Het ademt te snel en/of te diep. Wanneer we normaal ademen, ademen we zuurstof in en koolzuurgas uit. Wanneer je kind hyperventileert ademt het meer zuurstof in, wat op zich geen probleem vormt, maar ook meer koolzuurgas uit.

Het uitademen van te veel koolzuurgas kan leiden tot te lage koolzuurgaswaarden in het bloed van je kind. Dit fenomeen veroorzaakt veel van de typische symptomen van hyperventilatie.

De symptomen veroorzaakt door het hyperventileren zijn :

 Duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd
 kortademigheid
 opzwellen, boeren laten, winderigheid
 zich slap voelen, verstrooidheid, concentratieproblemen
 tintelingen in de armen en rond de mond, stijfheid
 spierkrampen in handen en voeten
 pijn in de borst
 hartkloppingen
 angst

Hyperventilatie bij je kind kan optreden als een plotselinge aanval, dit noemen we acute hyperventilatie, maar kan ook een bijna constante verkeerde manier van ademen worden, waardoor de hyperventilatie chronisch wordt. Wanneer je kind bang wordt dat het hyperventileren zich zal herhalen kan het terechtkomen in een vicieuze cirkel van hyperventilatie en angst voor hyperventilatie. De angst en paniek van het kind zal een volgende aanval van hyperventilatie uitlokken. Dit fenomeen heet het hyperventilatiesyndroom.

Hyperventilatie is geen ziekte, maar een reactie van je kind op angstgevoelens, stress en paniek. Wanneer hyperventilatie echter zijn chronische vorm bereikt is een behandeling door een arts en/of therapeut nodig.

 

Waarom heeft je kind hyperventilatie ?

Hyperventilatie bij je kind kan uitgelokt worden door psychische, emotionele of milieugebonden factoren. Soms is er een duidelijke oorzaak voor het hyperventileren van je kind zoals een verkeersongeval of een zware emotionele klap zoals het overlijden van een naaste.

Hyperventilatie heeft echter veel vaker te maken met angstgevoelens, zoals faalangst, onzekerheid en stress.

 

Kinderen in de puberteit kunnen gevoeliger zijn voor hyperventilatie.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die lijden aan hyperventilatie vaak erg gevoelige kinderen zijn die verkeerd omgaan met hun angstgevoelens en de eisen die het leven stelt.
Ze zien met andere woorden de dingen niet in proportie en reageren op een te emotionele manier.

Tot slot kunnen er ook nog andere oorzaken voor hyperventilatie zijn zoals bijvoorbeeld een verkeerde ademgewoonte, het steeds door de mond ademhalen, een luide en stoffige omgeving, te snel en zonder pauzes spreken en bloedarmoede.

Onthoudt echter dat hyperventilatie het vaakst samengaat met angst, onzekerheid, stress en het niet op een juiste manier omgaan met de eisen die het leven, de school, de ouders stellen.

 

Je kind heeft hyperventilatie, wat kan je als ouder doen?

Wanneer je denkt dat je kind lijdt aan chronische hyperventilatie, dan moet er eerst een juiste diagnose gesteld worden door een arts of therapeut.

Daarna moet onderzocht worden wat de juiste redenen zijn van het hyperventileren van je kind. Een bezoek aan een ademhalingsspecialist is aangewezen. Op die manier kan er een gestructureerd "aanvalsplan" worden opgesteld : het aanleren van een juiste ademhalingsmethode, het omgaan met stress en angstgevoelens, een goede slaaphygiëne, juiste lichaamsbeweging, relaxatietechnieken, een juiste en gezonde voeding.

Het kind kan ook een therapie volgen om zijn/haar angstgevoelens en stress beter te begrijpen en onder controle te krijgen. Het zal tijd en oefening vragen.

Wanneer je kind een aanval krijgt dan moet je als ouder kalm proberen blijven en je kind zo veel mogelijk gerust proberen te stellen. Wanneer je kind zich bevindt in een drukke omgeving, probeer het dan mee te nemen naar een rustige, aparte ruimte met, indien mogelijk, frisse lucht.
Help je kind rustig te ademen, eventueel door het in een papieren zak te laten ademen. Dit zorgt ervoor dat je kind het te veel uitgeademde koolzuurgas weer inademt. Is er geen papieren zak voor handen, laat je kind dan ademen met de handen als een kommetje gevouwen over de neus en mond. Vraag je kind adem te halen alsof het zachtjes een kaars uitblaast.

Soms helpt het afleiden van je kind. Je kan je kind bijvoorbeeld laten bijten in een citroen. Het lichaam kan deze verschillende aanvallen niet in één keer verwerken en zal zich concentreren op de meest onmiddellijke aanval, namelijk de zure citroen.

De belangrijkste taak als ouder blijft het op een kalme en ondersteunde manier begeleiden van je kind tijdens de behandeling tegen hyperventilatie of wanneer je kind een aanval van hyperventilatie heeft.

 

Andere artikelen
Top van de pagina