Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Angst en hyperventilatie, een vicieuze cirkel

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Angst en hyperventilatie gaan vaak hand in hand. Angst is een psychische toestand die vaak leidt tot paniekaanvallen als reactie op extreme stress. Eén van de meest voorkomende gevolgen van angst is hyperventilatie. 

Een angstaanval zorgt voor een snellere ademhaling die vaak overgaat in hyperventilatie. Angstaanvallen kunnen ook zorgen voor verschillende fysieke ongemakken. Ademhalingsproblemen, zoals hyperventilatie, zijn vaak voorkomende gevolgen van een angstaanval. Angstaanvallen kunnen een directe oorzaak zijn van een verkeerde ademhaling. Maar hyperventilatie en angst hebben een andere relatie. Wanneer hyperventilatie optreedt tijdens een paniekaanval dan kan dit leiden tot een groter angstgevoel en het aantal angstaanvallen significant verhogen. 

 

Het verband tussen angst en hyperventilatie

Eén van de meest voorkomende theorieën die angst en hyperventilatie in verband stellen met elkaar is de vecht – of vlucht reactie. Dit is een automatische reactie die de meeste mensen hebben op extreme stress of angst. De vecht – of vlucht reactie zorgt letterlijk voor het vechten tegen of vluchten voor de bron van angst. 

Meestal zullen mensen met een angststoornis echter buitenproportioneel reageren op een bron van angst of stress. De minste stress – of angstgevoelens kunnen paniekaanvallen uitlokken die op hun beurt hyperventilatie veroorzaken.

Wanneer hyperventilatie en angst verbonden zijn met elkaar gaan symptomen van hyperventilatie hand in hand met symptomen van een angstaanval. Bij de duizeligheid, tintelingen rond de mond en in de armen, typische symptomen van hyperventilatie, voegen zich symptomen als trillen en een overweldigend gevoel van angst. 

Een versnelde hartslag is ook een symptoom van beide problemen : hyperventilatie en angst.

Tijdens een angstaanval krijgen veel patiënten te kampen met kortademigheid en een drukkend gevoel in de borst vooraleer de hyperventilatie optreedt.

Sommige mensen hebben last van angstaanvallen tijdens de nacht en worden wakker met de klassieke angstsymptomen, waaronder kortademigheid en hyperventilatie.

 

De behandeling van angst en hyperventilatie

Hoewel angst en hyperventilatie op een verschillende manier worden behandeld moet de angst eerst behandeld worden om daarna de hyperventilatie onder controle te krijgen. 

Medicatie kan helpen om de regelmaat waarmee de angstaanvallen optreden te verminderen.

Men kan ook technieken, zoals meditatie, aanleren die helpen bij het omgaan met angst die kunnen helpen om de kalmte te leren bewaren. Wanneer men er in slaagt aan angststoornis onder controle te krijgen, dan verminderen vaak tegelijkertijd de aanvallen van hyperventilatie. 

Hoewel de behandeling vaak de angst en hyperventilatie onder controle krijgt, kunnen aanvallen toch nog sporadisch optreden. Als dit gebeurt dan kan een juiste manier van omgaan met hyperventilatie de ernst en de duur van de aanvallen verminderen.

Ademhalingstechnieken bieden een effectieve manier om de ademhaling weer te normaliseren. Traag en diep ademhalen, door de neus inademen en uitademen door de mond of het ademen in een papieren zak kunnen helpen.

Een angstaanval kan zorgen voor kortademigheid. Het onder controle krijgen van de ademhaling kan een grote bijdrage leveren aan het verlichten van de fysieke symptomen van de aanval.

Het moet vermeld worden dat ademhalingsproblemen en hyperventilatie niet steeds veroorzaakt worden door angstgevoelens. Een consultatie bij een arts of therapeut kan verduidelijking geven en een verband tussen angst en hyperventilatie herkennen of ontkennen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina