Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en een angststoornis

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Het verband tussen hyperventilatie en een angststoornis

Er bestaan ernstige medische oorzaken van hyperventilatie, zoals een longziekte of astma, maar in het merendeel van de gevallen wordt hyperventilatie veroorzaakt door angst en/of paniek of als gevolg van een angststoornis. Wanneer iemand geen medische voorgeschiedenis heeft van astma of andere longziekten, dan zal angst de meer reële oorzaak vormen voor de symptomen van hyperventilatie.

Om het op veilig te spelen kan er steeds contact opgenomen worden met een arts of therapeut die de oorzaken en symptomen van de hyperventilatie kan bestuderen. Hyperventilatie veroorzaakt door angst kan erg onrustwekkend zijn wanneer de patiënt zich niet bewust is van zijn/haar angst. Hyperventilatie kan optreden als een gevolg van agorafobie of pleinvrees, van angst op het werk, van hypochondrie of ziektevrees of als resultaat van eender welke paniekaanval. 

 

Het verband tussen hyperventilatie en een angststoornis

In sommige gevallen kan hyperventilatie optreden als één van de symptomen van een angststoornis.

In de meeste gevallen gaan de slachtoffers van een angststoornis er van uit dat ze weinig of geen controle hebben over hun eigen lichaam. Ze zijn vaak erg kritisch over zichzelf en de manier waarop ze omgaan met de dagdagelijkse beslommeringen en de kleine tegenslagen van het leven. Onbewust denken ze “ als ik mijn eigen familieleven of carrière niet eens behoorlijk kan controleren, dan kan ik misschien mijn ademhaling, de meest eenvoudige der lichaamsfuncties, ook al niet meer de baas".

De waarheid moet gezegd worden : het is niet de bedoeling dat ademhalen wordt gecontroleerd, tenzij er aan diepzeeduiken wordt gedaan. Ademhalen gebeurt onvrijwillig. Dus de focus kan weer verlegd worden naar het dagelijkse leven. De slachtoffers van een angststoornis beginnen echter na te denken over hun ademhaling. Nu is dat voor de meeste mensen niet bepaald iets waarover nagedacht moet worden, het verloopt simpelweg automatisch.

Paniekaanvallen treden op wanneer mensen met een angststoornis beginnen te geloven dat ze niet op een correcte manier kunnen ademhalen. Om dit te compenseren gaan ze dieper en sneller ademen. Dat is natuurlijk niet de correcte ademhalingsmethode. De toename van zuurstof in bloed gecombineerd met de afname van koolzuurgas leidt dan tot de hyperventilatiesymptomen. De meest voorkomende symptomen van hyperventilatie zijn kortademigheid, gevoelloze handen en voeten, tintelingen, pijn in de borst, duizeligheid, een slap gevoel, flauwvallen en een wazig zicht.

Deze hyperventilatiesymptomen hebben hetzelfde effect op de slachtoffers als een positieve feedback. De patiënt wordt bang van deze symptomen en voelt ze aan als iets dat verkeerd gaat in het lichaam, iets waar hij/zij bang van moet zijn. Op dat moment beginnen de slachtoffers te geloven dat ze op het punt staan een paniekaanval te krijgen. De vecht- of vluchtreactie treedt op. Adrenaline begint door het bloed te stromen. De patiënten worden op dit moment zo bang, dat de paniek hun eigen geloof in hun verkeerde ademhaling bevestigd. Ze zullen dit verder compenseren door sneller en dieper te gaan ademhalen en komen zo in een vicieuze cirkel terecht. 

 

De behandeling van een angststoornis en hyperventilatie

Er bestaan gelukkig behandelingen tegen een angststoornis die de oorzaken van angst en haar vervelende symptomen zoals hyperventilatie, duizeligheid, misselijkheid en buikpijn aanpakt. Er bestaat geen enkele reden waarom iemand zou moeten lijden onder iets wat hij/zij zichzelf heeft aangepraat. Om het verband te leggen tussen hyperventilatie en een angststoornis en om beide aandoeningen te behandelen kan er contact opgenomen worden met een arts of therapeut.

 

Andere artikelen
Top van de pagina