Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en een paniekstoornis

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


De relatie tussen hyperventilatie en een paniekstoornis

Hyperventilatie gaat vaak hand in hand met een angst – en/of paniekstoornis. Wanneer een persoon in paniek is, dan gaat zijn/haar ademhaling vaak versnellen. Wanneer de ademhaling niet meer te controleren lijkt, dan spreekt men van hyperventilatie. Hyperventilatie wordt vaak vernoemd als één van de symptomen van een paniekstoornis. Wanneer iemand hyperventileert zal hij/zij de controle over de ademhaling verliezen en er niet meer in slagen om op een normale manier adem te halen. Dit kan een beangstigend gevoel zijn dat de paniek alleen maar zal versterken.

Wanneer iemand sneller of dieper ademhaalt dan nodig is voor zijn/haar lichaam dan wordt dit hyperventilatie, letterlijk te veel ademen, genoemd. Wanneer deze persoon vaak te kampen krijgt met aanvallen van hyperventilatie dan kan een paniekstoornis de oorzaak van deze aanvallen zijn. Kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden zijn vaak voorkomende symptomen van een paniekstoornis, vooral tijdens een paniekaanval.

 

Hyperventilatie als oorzaak of als symptoom van een paniekstoornis.

Vaak vernoemde symptomen van hyperventilatie als gevolg van een paniekstoornis zijn duizeligheid, een wazig zicht, stijfheid en een verdoofd gevoel of tintelingen in de vingers en rond de mond. Deze symptomen kunnen optreden wanneer iemand gedurende een langere periode hyperventileert. De relatie tussen hyperventilatie en paniekaanvallen is moeilijk te stellen. Het is niet vaak duidelijk of de hyperventilatie de paniekaanvallen veroorzaakt of de hyperventilatie net een symptoom is van de paniekstoornis. 

 

Wat kan men doen tegen hyperventilatie als gevolg van een paniekstoornis

Het is van cruciaal belang voor de behandeling dat slachtoffers van hyperventilatie, een paniekstoornis en angstaanvallen leren hoe ze de symptomen leren controleren zodat hun ademhaling weer normaal kan verlopen. Dit is van essentieel belang wanneer de hyperventilatie samengaat met een paniekstoornis, omdat hyperventilatie de angstgevoelens versterkt en het aantal paniekaanvallen doet toenemen. Hyperventilatie is erg beangstigend, maar niet gevaarlijk. Het leren omgaan met stress, angst en paniek is de sleutel tot succes. Op die manier kan hyperventilatie voorkomen worden, aangezien slachtoffers van paniekstoornissen vaak te maken krijgen met hyperventilatie en andere ademhalingsmoeilijkheden.

Mocht hyperventilatie optreden dan kan de ademhaling gecontroleerd worden door eenvoudige ademhalingstechnieken. In veel gevallen kan de hyperventilatie op die manier gecontroleerd worden. Bij één van deze technieken moet het slachtoffer recht zitten of gaan neerliggen en zich volledig concentreren op zijn/haar ademhaling. Door één neusgat dicht te houden en adem te halen door het andere neusgat of door adem te halen door bijna gesloten lippen zal de ademhaling vertragen tot ongeveer één ademhaling elke 5 seconden. Een trage, diepe buikademhaling is eveneens een goede ademhalingstechniek om hyperventilatie onder controle te krijgen.

Omdat hyperventilatie het evenwicht van zuurstof en koolzuurgas in ons lichaam uit balans brengt kan hyperventilatie ook andere symptomen veroorzaken zoals duizeligheid, hartkloppingen, tintelingen in de armen en rond de mond,… Sommige mensen geloven zelfs dat ze een hartaanval krijgen. Deze symptomen, vaak veroorzaakt door angst en paniek, zullen door het controleren van de ademhaling drastisch verminderen. Begeleiding door een arts of therapeut kan iemand met hyperventilatie ten gevolge van een paniekstoornis helpen om op een juiste manier te leren omgaan met paniek en angst en zo nieuwe paniekaanvallen helpen voorkomen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina