Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie veroorzaakt door angst

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie veroorzaakt worden door angst ?

Ja, hyperventilatie wordt vaak veroorzaakt door angst, stress of paniek. Hyperventilatie kent dus vaker een psychische, emotionele dan een fysische, medische oorzaak. Een slachtoffer van hyperventilatie ademt te snel en te diep wat kortademigheid en angst kan veroorzaken.

Hyperventilatie veroorzaakt een verlaging van de CO2 waarden in het bloed en dit zorgt voor de typische symptomen die het slachtoffer van hyperventilatie kan gewaarworden. Wanneer we angstig zijn dan beginnen we vaak snel en diep te ademen en beginnen we als het ware naar adem te happen. Slachtoffers van hyperventilatie krijgen vaak het gevoel dat ze te weinig zuurstof binnenkrijgen, maar het tegendeel is waar. Ze ademen te veel zuurstof in en te veel CO2 uit. Hyperventilatie door angst komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Meestal komt hyperventilatie voor bij mensen die nerveus, gespannen en angstig zijn. Hoe angstiger men is, hoe vaker de hyperventilatie aanvallen zullen optreden. Dus angst kan hyperventilatie veroorzaken en hyperventilatie veroorzaakt angst. 

 

De symptomen van hyperventilatie veroorzaakt door angst

Slachtoffers van hyperventilatie door angst kunnen verschillende vervelende symptomen vertonen. Deze symptomen zijn voornamelijk een gevolg van het CO2 tekort dat ontstaan is door de te snelle, te diepe ademhaling. Slachtoffers van hyperventilatie kunnen last krijgen van gevoelloosheid, tintelingen rond de mond en in de armen, duizeligheid, gespannen spieren en flauwvallen. Ze krijgen ook vaak te kampen met kortademigheid en pijn in de borst. De symptomen van hyperventilatie zijn beangstigend en slachtoffers kunnen verkeerdelijk gaan denken dat ze een hartaanval krijgen of lijden aan een zware ziekte.

Hyperventilatie gaat ook vaak hand in hand met angst – en paniekstoornissen. Hyperventilatie is een vaak voorkomend symptoom bij mensen met een fobie wanneer ze geconfronteerd worden met de oorzaak van hun angstgevoelens. Mensen met een agorafobie beginnen bijvoorbeeld vaak te hyperventileren wanneer ze het huis verlaten of hier zelfs nog maar aan denken, zeker wanneer ze alleen zijn en niet kunnen rekenen op gezelschap voor een gevoel van zekerheid. Mensen met hoogtevrees kunnen last krijgen van hyperventilatie wanneer ze denken aan het naar beneden kijken vanaf een indrukwekkende hoogte.

 

De behandeling van hyperventilatie veroorzaakt door angst

Wanneer het slachtoffer tot het besef komt dat zijn/haar hyperventilatie veroorzaakt wordt door angst en niet door een zware ziekte of door hartproblemen, dan kunnen de aanvallen drastisch verminderen omdat de angst voor een deel is verdwenen. Wanneer iemand last heeft van hyperventilatie dan kan hij/zij zichzelf helpen door te leren begrijpen wat er gebeurt tijdens een hyperventilatie aanval. Dit kan bewerkstelligd worden door vrijwillige hyperventilatie : 50 maal diep in – en uitademen terwijl hij/zij neerligt.

Op die manier worden de symptomen die het slachtoffer voelt tijdens een hyperventilatie aanval gereproduceerd en zal hij/zij zich duidelijk gaan beseffen dat de symptomen het gevolg zijn van hyperventilatie. Wanneer deze angst wordt weggenomen kan de hyperventilatie al sterk afnemen. Wanneer hyperventilatie door angst wordt veroorzaakt, dan kunnen ontspanningsoefeningen en relaxatietechnieken het slachtoffer helpen kalm te leren blijven tijdens stresserende situaties.

Een therapeut kan helpen bij het zoeken naar de juiste reden van de angst en bij het behandelen en leren omgaan met deze angstgevoelens om zo de hyperventilatie te kunnen controleren. Hyperventilatie kan echter ook optreden als reactie op erge pijn. Wanneer er twijfel bestaat over de oorzaak van de hyperventilatie, contacteer dan een arts.

Tot slot kunnen ademhalingsoefeningen, zoals buikademhaling, helpen bij het juist leren ademen en de ademhaling, ook tijdens een aanval, te leren controleren. Op die manier kan het slachtoffer  een hyperventilatie aanval veroorzaakt door angst leren vermijden en/of controleren.

 

Andere artikelen
Top van de pagina