Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en autorijden

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie en de angst voor autorijden

Voor iemand die regelmatig bang is tijdens het autorijden, is de angst voor het krijgen van een aanval van hyperventilatie als gevolg van hun paniek misschien wel het meest beangstigende gevoel. Mensen met een auto fobie  hebben voornamelijk angst om op de snelweg te rijden, om door een tunnel te rijden of om op/van een heuvel te rijden. Een paniekaanval in de auto manifesteert zich vooral door hyperventilatie. Hyperventilatie kan de autobestuurder het gevoel geven op elk moment de controle over zijn/haar auto te kunnen verliezen.

Deze angst ontstaat doordat de hersenen herkennen wat in het onderbewustzijn van mensen met een angst voor autorijden als levensbedreigend wordt gezien. Wat het in realiteit natuurlijk niet is. Hyperventilatie is het te veel, te snel en/of te diep ademen. Wanneer men tijdens het autorijden een aanval van hyperventilatie krijgt, dan kan dit echter wel gevaarlijk worden voor de angstige autobestuurder en bijgevolg ook voor de andere autorijders op de weg.

 

Hyperventilatie en de angst voor autorijden in een tunnel

Wanneer iemand door hyperventilatie tijdens het autorijden het gevoel krijgt de controle over de auto, in bepaalde wegomstandigheden, te verliezen dan kan dit voor ware terreur zorgen. Sommige autorijders verwijzen naar hun angst voor het rijden door tunnels of door andere afgesloten ruimtes als een vorm van claustrofobie.

In realiteit heeft deze angst veel meer te maken met de angst om op een gegeven moment niet meer in staat te zullen zijn de auto te doen stoppen. Dit is ook een belangrijke factor bij de angst voor het rijden op de snelweg. De angst om van een heuvel te rijden wordt geactiveerd door het aanvoelen van de zwaartekracht. Het is de druk die de zwaartekracht uitoefent op de auto die mensen met een fobie voor autorijden een paniekaanval met hyperventilatie als gevolg kan doen krijgen.

 

Hyperventilatie en de angst voor autorijden op de snelweg

De angst voor het autorijden op de snelweg en de hyperventilatie die optreedt als gevolg van die angst heeft vaak te maken met de perceptie dat het stoppen op een autosnelweg verboden is. Op een autosnelweg bestaat er ook niet overal de mogelijkheid om van de snelweg af te gaan. De angst voor snelwegen veroorzaakt vaak het gedeeltelijk of het volledig vermijden van autosnelwegen. Wanneer iemand zich met zijn/haar angst voor rijden op een autosnelweg wil confronteren, dan kan dit een paniekaanval met hyperventilatie als gevolg veroorzaken.

De weidsheid en openheid van een snelweg zorgt ook voor angst en creëert een onzeker gevoel. Mensen met een angst voor snelwegen rijden vaak veel liever op een kleine weg met bijvoorbeeld een haag langs beide kanten. Deze desoriëntatie brengt onzekerheid met zich mee en slachtoffers van een fobie krijgen het gevoel dat ze hun relatie met de buitenwereld verliezen. Zelfs wanneer iemand zich dwingt tot het zichzelf steeds weer confronteren met zijn/haar angst voor het rijden op snelwegen, kan de angst voor het autorijden toch blijven toenemen en op een gegeven moment hyperventilatie en een paniekaanval veroorzaken.