Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

De behandeling tegen hyperventilatie door middel van fysiotherapie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Bestaat er een behandeling tegen hyperventilatie binnen de fysiotherapie?

Fysiotherapie biedt een goede behandeling tegen chronische hyperventilatie. We kennen fysiotherapie, oftewel kinesitherapie, voornamelijk omwille van haar behandeling tegen klachten van het bewegingsapparaat. We gaan naar de kinesist bij rugpijn, artrose, kniepijn,maar ook hyperventilatie kan door middel van fysiotherapie aangepakt worden. Hyperventilatie houdt in dat iemand, meestal als gevolg van bijvoorbeeld angstgevoelens, stress of een onverwerkt trauma, te snel en/of te diep is beginnen ademen.

Hierdoor ontstaat er een disbalans in het lichaam omdat er te veel zuurstof wordt ingeademd en te veel koolzuurgas wordt uitgeademd. Door het koolzuurgastekort dat ontstaat omwille van de verkeerde ademhaling ontstaan er allerlei fysieke klachten die de symptomen van hyperventilatie genoemd worden. Deze zijn deels het gevolg van het vernauwen van de bloedvaten en deels het gevolg van de reactie van het lichaam op het koolzuurgastekort en de verandering van de pH waarde van het bloed. Deze klachten zijn niet ernstig, maar komen wel zo over. Ze veroorzaken extra angst en stress en zo komen hyperventilanten terecht in een vicieuze cirkel van angst, stress en hyperventilatie. Het spreekt voor zich dat niet de lichamelijke klachten, maar wel de oorzaak van de lichamelijke klachten moet worden aangepakt.

 

Waaruit bestaat de behandeling tegen hyperventilatie binnen de fysiotherapie?

De behandeling die fysiotherapie biedt tegen hyperventilatie bestaat uit ademhalingsoefeningen, om de ademhaling weer te normaliseren en relaxatietherapie, zoals bijvoorbeeld sofrologie. Relaxatie, het zich leren ontspannen, is erg belangrijk in het geval van hyperventilatie.

De aanpak van de fysiotherapeut is eveneens erg geschikt voor wie lijdt aan chronische hyperventilatie, aangezien er een behandelingsplan wordt opgesteld, dat vervolgens besproken wordt met de patiënt, waarbij rekening wordt gehouden met de mens achter de patiënt en waar de patiënt als actief binnen het genezingsproces wordt beschouwd.

De patiënt wordt zelf verantwoordelijk gesteld voor zijn/haar eigen genezing. De fysiotherapeut verricht massagetherapie, maar leert ook oefeningen aan, zowel ademhalingsoefeningen als relaxatietechnieken, die de patiënt zelf thuis moet blijven uitvoeren, maar voert zelf slechts een ondersteunde functie uit.

 

Andere methoden, buiten fysiotherapie, als behandeling tegen hyperventilatie

Fysiotherapie is niet de enige behandeling die mogelijk is bij chronische hyperventilatie. Er bestaan verschillende mogelijke behandelingsmethoden die ook gelijktijdig gevolgd kunnen worden.

Logopedisten bieden bijvoorbeeld ook vaak een behandeling tegen hyperventilatie aan die focust op de juiste ademhaling, de psychische oorzaak van het probleem en ontspanningstechnieken. Een behandeling bij de psychotherapeut om op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem en deze psychische oorzaak grondig aan te pakken, kan perfect samengaan met een behandeling bij de fysiotherapeut. Yoga, in het bijzonder Pranayama yoga, biedt eveneens ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken aan.

Bachbloesems bezitten de mogelijkheid om negatieve emoties zoals angst en stress om te buigen naar hun positieve tegenpool en zijn dus zeer geschikt om de oorzaak van hyperventilatie te behandelen. Zo zal de Bachbloesem mix 84 angsten helpen overwinnen, spanningen helpen verminderen, onverwerkte emoties op helpen lossen en kalm helpen blijven. Exact wat hyperventilanten nodig hebben, zonder de bijwerkingen en verslavende werking van klassieke angstremmende medicatie. Ook Bachbloesem therapie kan perfect gelijktijdig gebruikt worden met een behandeling tegen hyperventilatie binnen de fysiotherapie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina