Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Fysiotherapie bij hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan fysiotherapie helpen bij hyperventilatie?

Fysiotherapie, oftewel kinesitherapie, kan helpen bij hyperventilatie. Hyperventilatie is meestal het gevolg van stress, angstgevoelens, een onverwerkt trauma, relationele problemen, enz. en kent dus meestal een psychische en geen lichamelijke oorzaak. Deze negatieve emoties hebben een verkeerde, te snelle en/of te diepe ademhaling in gang gezet waar de hyperventilant zich meestal niet van bewust is.

Door te snel en/of te diep te gaan ademen veroorzaken de hyperventilanten onbewust en ongewild een disbalans tussen zuurstof en koolzuurgas in hun lichaam. De koolzuurgaswaarden in hun bloed zullen dalen en de pH waarde van hun bloed zal stijgen. Hierdoor treden er een heleboel onprettige en vooral verontrustende symptomen op die de angst en stress alleen maar zullen versterken.

Fysiotherapie staat vooral bekend voor het behandelen van lichamelijke klachten aan de gewrichten, botten en gewrichtsbanden waarbij gebruikt gemaakt wordt van oefeningen, massagetherapie en fysische therapie. Er wordt een behandelplan opgesteld en de patiënt wordt zelf verantwoordelijk geacht voor zijn/haar genezing, de rol van de fysiotherapeut wordt gezien als ‘slechts’ ondersteunend. Fysiotherapie maakt echter ook gebruik van relaxatie – en ademhalingsoefeningen en deze kunnen erg nuttig zijn voor wie met hyperventilatie te maken krijgt.

 

Hoe kan fysiotherapie helpen bij hyperventilatie?

Door middel van ademhalingsoefeningen en relaxatietechnieken, zoals sofrologie, kan fysiotherapie patiënten met hyperventilatie een heel eind verder helpen op hun weg naar genezing. Zo kan sofrologie, een nieuwe benadering van relaxatietherapie waarbij het lichaam en de geest als één geheel beschouwd worden, erg nuttig zijn voor hyperventilanten aangezien hun lichamelijke klachten veroorzaakt worden door hun negatieve emoties. Bij hyperventilatie is dus de link tussen de geest en het lichaam voor de hand liggend.

Aangezien de fysieke hyperventilatieklachten veroorzaakt worden door de verkeerde manier van ademhalen, zijn de ademhalingsoefeningen die geleerd kunnen worden bij de fysiotherapeut ook erg belangrijk. Wanneer de ademhaling weer genormaliseerd wordt, zal het koolzuurgastekort verdwijnen en zullen de lichamelijke klachten overgaan. Relaxatietechnieken kunnen de angst - en stressgevoelens aanpakken, zodat het effect van de therapie blijvend is.

 

Andere behandelingsmethoden, naast fysiotherapie, tegen hyperventilatie

Naast fysiotherapie bestaan er nog andere, eventueel aanvullende behandelingsmethoden tegen hyperventilatie. Het is van groot belang dat de oorzaak van de hyperventilatie wordt opgespoord en vervolgens grondig aangepakt. Dit kan bij de kinesist, maar beter nog bij een psychotherapeut. Ook logopedisten bieden vaak een therapie aan die ontspanningsoefeningen en relaxatietechnieken met elkaar combineert.

Daarnaast wordt er ook naar de oorzaak van het probleem gezocht en zal de logopedist deze problemen bespreken met zijn/haar patiënt. Hyperventilatie behandelen zonder de oorzaak aan te pakken bestaat dus niet. Angstremmende medicatie wordt vaak door artsen voorgeschreven wanneer deze hun patiënt met hyperventilatie diagnosticeren. De angstremmers zullen echter de angst – en stressgevoelens, de negatieve emoties, slechts onderdrukken en dus niet behandelen.

Een volwaardig alternatief voor deze angstremmers is Bachbloesem therapie en met name de Bachbloesem mix 84. Bachbloesems bezitten de mogelijkheid om negatieve emoties om te zetten naar positieve gevoelens, werken, in tegenstelling tot angstremmers, niet verslavend en kennen geen bijwerkingen. Bachbloesems zullen de negatieve gevoelens helpen aanpakken en kunnen perfect in combinatie met fysiotherapie gebruikt worden in de strijd tegen hyperventilatie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina