Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Een onregelmatige hartslag door hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie een onregelmatige hartslag veroorzaken?

Hyperventilatie kan wel degelijk een onregelmatige hartslag en andere beangstigende symptomen veroorzaken. Deze symptomen lijken natuurlijk ernstig, maar zijn ongevaarlijk. Ze worden veroorzaakt door de verkeerde, te snelle en/of te diepe ademhaling van de slachtoffers van hyperventilatie. Hyperventilatie kent het vaakst een psychische en zelden een medische oorzaak. Stress, angst en paniek zijn de vaakst vermelde oorzaken van hyperventilatie. Wanneer er een psychische oorzaak aan de basis van de hyperventilatie ligt, is medische hulp overbodig.

Er bestaan twee verschillende vormen van hyperventilatie die beide de vervelende symptomen, zoals een onregelmatige hartslag, kunnen veroorzaken. Acute hyperventilatie, de eerste en meest bekende hyperventilatie vorm, houdt in dat de slachtoffers plots, omwille van een duidelijk aanwijsbare reden en duidelijk waarneembaar sneller en/of dieper beginnen te ademen. Het slachtoffer raakt de controle over de eigen ademhaling kwijt en dit is erg indrukwekkend, zowel voor het slachtoffer als voor de omstanders.

Omwille van de beangstigende symptomen, zoals een onregelmatige hartslag, die vervolgens optreden, komen veel slachtoffers van acute hyperventilatie op de spoeddiensten terecht. Onterecht, maar wel begrijpelijk. De tweede hyperventilatie vorm, chronische hyperventilatie, is een gecompliceerdere vorm. In het geval van chronische hyperventilatie is het hyperventileren niet duidelijk aanwezig.

De slachtoffers van chronische hyperventilatie ademen bijna constant en quasi onmerkbaar te snel en/of te diep. Ook zij zullen zich gewaarworden van de typische symptomen, zoals een onregelmatige hartslag, maar ze kunnen zeer moeilijk het verband leggen tussen hun verkeerde ademhaling en de fysieke symptomen die ze voelen. Vandaar dat de slachtoffers van chronische hyperventilatie vaak van de ene naar de andere specialist worden gestuurd met hun vage en schijnbaar onverklaarbare klachten.

De angst en onrust omtrent hun gezondheid zal verergeren en deze angstgevoelens zullen de hyperventilatie en dus ook de symptomen versterken. Zo komen veel slachtoffers van chronische hyperventilatie terecht in een vicieuze cirkel van angst en hyperventilatie. Het is dus van primordiaal belang voor de slachtoffers van chronische hyperventilatie dat de link tussen hun beangstigende fysieke klachten en hun verkeerde ademhaling gelegd wordt.

 

Het verband tussen hyperventilatie en een onregelmatige hartslag

Waarom kan hyperventilatie nu een onregelmatige hartslag veroorzaken. Alles heeft te maken met de te snelle en/of te diepe ademhaling van de slachtoffers. Wanneer we ademhalen op een normale manier, dan zullen we zuurstof inademen en koolzuurgas, oftewel CO2, uitademen.

Wanneer we hyperventileren, dan zullen we meer zuurstof inademen, wat geen kwaad kan, maar ook meer koolzuurgas uitademen. Het uitademen van meer koolzuurgas dan goed is voor ons lichaam heeft wel gevolgen. De koolzuurgaswaarden in het bloed zullen dalen tot onder het normale niveau en hierdoor zal de PH waarde van het bloed stijgen. Het bloed wordt meer alkalisch en dus minder zuur. Wordt dit veroorzaakt door een abnormale ademhaling, dan wordt deze aandoening respiratoire alkalose genoemd. Wat gebeurt er nu in het lichaam wanneer de PH waarde van het bloed stijgt en wanneer er een CO2 tekort in het lichaam ontstaat. Als reactie op de stijging van de PH waarde van het bloed zullen de spieren melkzuur beginnen aanmaken. De afzetting van melkzuur veroorzaakt een soort van kleine kortsluitingen in de spieren waardoor ze gaan samentrekken.

Aangezien het hart ook een spier is, zal ook zij last krijgen van de melkzuurafzetting wat zich zal vertalen in een onregelmatige hartslag en hartkloppingen. Ook tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten en trillen kunnen hier een gevolg van zijn. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en een tekort aan CO2 zal het samentrekken van de spieren en het vernauwen van de aders veroorzaken, waardoor er een verminderde zuurstoftoevoer ontstaat naar de hersenen en naar de organen.

Dit veroorzaakt tal van fysieke symptomen, zoals een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, pijnlijke spieren en pijn in de borst. Tot slot zal ook het binnenhappen van te veel lucht tijdens het hyperventileren zo zijn gevolgen hebben. Deze extra lucht moet vervolgens weer geëvacueerd worden. Vandaar dat slachtoffers van hyperventilatie ook vaak te kampen krijgen met winderigheid,vaak boeren en een opgeblazen gevoel.

 

De behandeling tegen hyperventilatie en haar symptomen, zoals een onregelmatige hartslag

De behandeling tegen hyperventilatie en haar symptomen, zoals een onregelmatige hartslag, bestaat voornamelijk uit het corrigeren van de ademhaling en het behandelen van de oorzaak van de hyperventilatie. In het geval van acute hyperventilatie volstaat het vaak de ademhaling te vertragen, door middel van een papieren zakje bijvoorbeeld, en het slachtoffer te kalmeren. Als de ademhaling weer normaal verloopt en het slachtoffer weer rustig is, zullen de symptomen, zoals een onregelmatige hartslag, vanzelf verdwijnen.

Medische hulp is overbodig wanneer de aanval veroorzaakt werd door angst of paniek. Wanneer iemand vaker last heeft van acute hyperventilatie kan er beter wel een arts of therapeut gecontacteerd worden. In het geval van chronische hyperventilatie moet natuurlijk eerst het ‘over ademen’ vastgesteld worden. Dit kan gebeuren door middel van een bloedgas test of provocatietest, uitgevoerd door de arts bij vermoeden van chronische hyperventilatie. Wordt er vervolgens chronische hyperventilatie gediagnosticeerd, dan kan de behandeling van start gaan.

Een therapeut kan het slachtoffer helpen bij het op zoek gaan naar en het behandelen van de oorzaak van de chronische hyperventilatie. Dit kan bijvoorbeeld een onverwerkt trauma, een stresserend leven of relationele problemen zijn. Ademhalingsoefeningen kunnen het slachtoffer helpen om weer op een correcte manier te leren ademen. Angstremmende medicatie kan de angstgevoelens tegengaan. Dit soort medicatie kent echter vaak nare bijwerkingen.

Vandaar dat sommige slachtoffers van chronische hyperventilatie kiezen voor een alternatief, zoals Bachbloesem therapie. Binnen de Bachbloesem therapie zal de Bachbloesem mix 84 angsten helpen overwinnen, spanningen helpen verminderen, onverwerkte emoties helpen oplossen en helpen bij het kalm blijven. Deze mix is dus ideaal voor wie te kampen krijgt met chronische hyperventilatie en de bijwerkingen van de klassieke angstremmende medicatie liever wil vermijden.

Tot slot kunnen ontspanningstechnieken het slachtoffer helpen bij het kalm blijven tijdens, voor hen, stresserende situaties. Wanneer de oorzaak van de chronische hyperventilatie werd aangepakt en wanneer de ademhaling werd vertraagd zodat het CO2 tekort werd hersteld, zullen bijgevolg ook de fysieke symptomen van hyperventilatie, zoals een onregelmatige hartslag, verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina