Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Kan hyperventilatie een hartoverslag uitlokken?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie lokt verschillende fysieke symptomen uit, waaronder soms een hartoverslag. Dit kan erg beangstigend zijn. Samen met de andere fysieke symptomen van hyperventilatie zoals pijn in de borst en hartkloppingen zorgt het overslaan van het hart er voor dat wie last krijgt van hyperventilatie gaat geloven dat hij/zij een hartaanval krijgt of lijdt aan een andere ernstige medische aandoening. Niets is minder waar, maar als we naar de symptomen van hyperventilatie kijken is dit wel erg begrijpelijk. Hyperventilatie is echter niet ernstig. Hyperventilatie houdt in dat er ‘te veel’, te snel en/of te diep geademd wordt, meestal als resultaat van angst – en/of stressgevoelens.

Er bestaan twee vormen van hyperventilatie : een acute en een chronische vorm. In het geval van acute hyperventilatie ademen de slachtoffers duidelijk merkbaar te snel en/of te diep en verliezen ze vervolgens de controle over hun eigen ademhaling. Dit is de bekende vorm van hyperventilatie en ook de meest indrukwekkende. Maar acute hyperventilatie veroorzaakt door angst en/of paniek is niet ernstig en gemakkelijker te behandelen dan chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie, de tweede vorm van hyperventilatie, is ingewikkelder en moeilijker te behandelen. In het geval van chronische hyperventilatie ademen de slachtoffers haast onmerkbaar te snel en/of te diep en dit quasi constant.

De slachtoffers van chronische hyperventilatie zijn zich vaak zelf niet eens bewust van hun te snelle ademhaling, maar voelen wel de fysieke symptomen. Deze symptomen, zoals een hartoverslag, lokken angstgevoelens uit die vervolgens de hyperventilatie zullen verergeren. Angst veroorzaakt hyperventilatie en hyperventilatie veroorzaakt, omwille van de beangstigende symptomen, angst.

 

Hoe komt het dat hyperventilatie soms een hartoverslag veroorzaakt?

Een hartoverslag veroorzaakt door hyperventilatie heeft alles te maken met de verkeerde ademhaling, het ‘over ademen’. Wanneer iemand hyperventileert ademt hij/zij meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit dan normaal gezien het geval is. Meer zuurstof inademen heeft geen noemenswaardige gevolgen, maar meer koolzuurgas uitademen dan normaal heeft echter wel gevolgen voor ons lichaam. Het uitademen van extra koolzuurgas zorgt er voor dat de koolzuurgaswaarden in ons bloed dalen en dat vervolgens de PH waarde van het bloed stijgt. Het bloed wordt op die manier meer alkalisch en dus minder zuur. Koolzuurgas is een natuurlijke spierontspanner. Een tekort aan dit gas doet de spieren samentrekken en de aders vernauwen.

Zo ontstaat er een verminderde zuurstoftoevoer naar onze hersenen en naar onze organen. Het hart is een spier en heeft bijgevolg ook last van dit CO2 tekort. Het tekort aan koolzuurgas kan een hartoverslag veroorzaken, maar ook hartkloppingen en pijn in de borst. Andere symptomen van hyperventilatie zijn kortademigheid, misselijkheid, duizeligheid, tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten, winderigheid, een opgeblazen gevoel, vaak moeten boeren, hoofdpijn, vermoeidheid zonder duidelijk aanwijsbare reden, pijnlijke spieren en concentratieproblemen. Al deze symptomen zijn verbonden met en worden veroorzaakt door de verkeerde, te snelle ademhaling van de slachtoffers van hyperventilatie.

 

Wat kan men doen om hyperventilatie en haar symptomen, zoals een hartoverslag, te vermijden?

Hyperventilatie en haar symptomen, zoals een hartoverslag, zijn gelukkig relatief gemakkelijk te behandelen. De behandeling van acute hyperventilatie komt neer op het normaliseren van de ademhaling en het herstellen van het CO2 tekort. Dit geldt eveneens voor de behandeling van chronische hyperventilatie, maar hier moet echter ook de oorzaak van het ‘over ademen’ worden gevonden en aangepakt. Wanneer acute hyperventilatie ontstaat als reactie op een schokkende gebeurtenis, dan is dit normaal en moet de oorzaak niet onderzocht worden. Het moedwillig vertragen van de ademhaling, door middel van een papieren zakje bijvoorbeeld, zal het CO2 tekort herstellen.

De aanval zal overgaan en de symptomen verdwijnen vervolgens vanzelf. Als er een angst – en/of paniekstoornis aan de basis ligt van de acute hyperventilatie en wanneer het slachtoffer regelmatig last heeft van acute hyperventilatie, dan kan er beter wel professionele hulp gezocht worden. In het geval van chronische hyperventilatie moet er eerst een juiste diagnose worden gesteld. Dit kan gebeuren bij de arts. Daarna kan de behandeling van start gaan. Vaak bestaat deze behandeling uit ademhalingsoefeningen, psychotherapie, ontspanningstechnieken en angstremmende medicatie.

Een therapeut kan helpen bij het op zoek gaan naar de oorzaak van de hyperventilatie, vaak is dit een onverwerkt trauma, relationele problemen of simpelweg een stresserend leven, en vervolgens helpen bij het leren omgaan met en het behandelen van deze oorzaak. Ademhalingsoefeningen helpen het slachtoffer om weer op een juiste manier in en uit te leren ademen. Ontspanningstechnieken zijn een goede manier om te leren ontspannen en kalm te leren blijven tijdens stresserende momenten en angstremmende medicatie zal de angstgevoelens van het slachtoffer onderdrukken. Dit soort medicatie kent spijtig genoeg vaak nare bijwerkingen en veel mensen vermijden deze liever.

Een uitstekend alternatief voor de klassieke, angstremmende medicatie is Bachbloesem therapie en met name de Bachbloesem mix 84. Deze mix kent geen bijwerkingen en helpt bij het overwinnen van angsten, het oplossen van onverwerkte emoties, het verminderen van spanningen en het kalm blijven. De mix 84 is dus een prima alternatief voor wie lijdt aan chronische hyperventilatie en de bijwerkingen van de klassieke medicatie liever wil vermijden. Wanneer de oorzaak van de chronische hyperventilatie wordt behandeld en wanneer de ademhaling weer normaal verloopt en het CO2 tekort wordt hersteld, zullen ook de nare symptomen van hyperventilatie, zoals een hartoverslag, na verloop van tijd verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina