Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie bij inspanning

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie optreden bij zware inspanning?

Ja, hyperventilatie kan optreden bij inspanning, als gevolg van de fysieke overbelasting. Wanneer we een zware inspanning leveren, dan beginnen we sneller te ademen om zo ons lichaam van meer zuurstof te kunnen voorzien. Wanneer de ademhaling vervolgens oncontroleerbaar wordt, dan kan hyperventilatie optreden. Meestal wordt hyperventilatie echter veroorzaakt door angst of stress, maar het kan in sommige gevallen ook optreden als gevolg van bijvoorbeeld een zware inspanning, vermoeidheid, een ernstige ziekte of tijdens de zwangerschap.

Hyperventilatie betekent letterlijk ‘ te veel ademen’. Tijdens het hyperventileren ademen we dus meer zuurstof in, dat veroorzaakt geen problemen, maar ook meer koolzuurgas uit. Het uitademen van te veel koolzuurgas, oftewel CO2, heeft wel negatieve gevolgen. Door het uitademen van te veel koolzuurgas treedt er een daling op van de koolzuurgaswaarden in ons bloed. Dit veroorzaakt een verandering van de PH waarde van het bloed, het wordt meer alkalisch. Het uitademen van een te veel aan CO2 veroorzaakt fysieke symptomen : de symptomen van hyperventilatie. Wanneer mensen hyperventileren bij zware inspanning, dan kunnen deze symptomen, die optreden als gevolg van de daling van de koolzuurgaswaarden in hun bloed, voor angst zorgen. Zeker wanneer de symptomen niet in verband gebracht worden met de hyperventilatie.

Wanneer een slachtoffer van hyperventilatie angstig wordt omwille van de symptomen die hij/zij voelt als gevolg van de hyperventilatie, dan zal de hyperventilatie nog verergeren.

Daarom is het belangrijk de symptomen van hyperventilatie te leren kennen.

 

De symptomen van hyperventilatie bij inspanning

De symptomen van hyperventilatie bij zware inspanning zijn dus een gevolg van de versnelde ademhaling waardoor er meer O2 wordt ingeademd en te veel CO2 wordt uitgeademd. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en regulator van onze ademhaling. Door een tekort aan CO2 trekken de spieren samen en vernauwen de aders, wat, ook al wordt er meer zuurstof ingeademd, leidt tot een zuurstoftekort. De zuurstoftoevoer naar onze hersenen wordt namelijk, door het vernauwen van de aders, verminderd. Het tekort aan CO2 veroorzaakt het merendeel van de symptomen van hyperventilatie.

Een aantal van de vaakst vermelde symptomen zijn : pijn in de borst, hartkloppingen, tintelingen rond de mond, in de handen en in de voeten, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, verstrooidheid, trillen en spierpijn. Wanneer slachtoffers van hyperventilatie deze symptomen gewaarworden en ze niet in verband kunnen brengen met hun versnelde ademhaling, dan kan dit voor angstgevoelens zorgen. 

 

Wat te doen tegen hyperventilatie bij inspanning?

Wanneer hyperventilatie bij inspanning optreedt, dan spreken we van acute hyperventilatie, of een hyperventilatie – aanval. Allereerst moet geprobeerd worden de ademhaling onder controle te krijgen en de verstoring van het evenwicht, ontstaan door het uitademen van te veel CO2, te herstellen. De bekendste manier om dit te bekomen is het ademen in een papieren zakje. Man ademt rustig in en uit in het zakje en op die manier zal het te veel aan uitgeademde CO2 weer worden ingeademd. Door op die manier adem te halen, zal de ademhaling vertragen.

Na een vijftiental keer rustig in - en uit ademen in een papieren zakje, zou de ademhaling weer normaal moeten verlopen. Wanneer er geen papieren zakje voorhanden is, dan kan hetzelfde effect bereikt worden door de handen komvormig om de neus en mond te vouwen.

Door, wanneer hyperventilatie optreedt bij inspanning, één neusgat toe te houden en rustig in te ademen door de neus en uit te ademen door de mond, zal de ademhaling eveneens vertragen. Het slachtoffer van hyperventilatie moet kalm proberen blijven en de ademhaling onder controle krijgen, zodat deze weer normaal verloopt. De symptomen van hyperventilatie kunnen nog een aantal uur na de aanval gevoeld worden, maar zullen na verloop van tijd verdwijnen. Door de ademhaling te vertragen en door kalm te blijven kan hyperventilatie bij inspanning onder controle gekregen worden.

 

Andere artikelen
Top van de pagina