Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie na inspanning

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie optreden na het leveren van een zware inspanning?

Ja, hyperventilatie kan optreden na een zware inspanning. Wanneer we een zware inspanning leveren, dan beginnen we sneller te ademen. Op die manier kunnen we ons lichaam van extra zuurstof voorzien. Wanneer we echter vervolgens de controle verliezen over onze ademhaling kan er hyperventilatie optreden. Hyperventilatie betekent dat we sneller en/of dieper gaan ademhalen en zo meer zuurstof inademen, maar ook meer koolzuurgas, oftewel CO2, uitademen. Hyperventilatie is afgeleid van ‘hyper’, wat veel betekent en ‘ventilatie’, wat wijst op de ademhaling. Wanneer we hyperventileren ademen we dus letterlijk ‘ te veel’. We verliezen tijdelijk de controle over onze ademhaling. Dit kan erg beangstigend zijn en de angstgevoelens die ontstaan door de versnelde, ongecontroleerde ademhaling zullen de hyperventilatie alleen maar verergeren.

Door het uitademen van te veel koolzuurgas dalen de koolzuurgaswaarden in ons bloed. De PH van ons bloed zal stijgen en het bloed zal meer alkalisch worden. Koolzuurgas is een natuurlijke spierontspanner en één van de belangrijkste stimuli voor onze ademhaling. Een tekort aan koolzuurgas in het bloed zal leiden tot een vernauwing van de aders waardoor de zuurstoftoevoer naar onze hersenen zal verminderen. Het koolzuurgastekort leidt eveneens tot de symptomen van hyperventilatie. Enkele van de vaakst vermelde symptomen van hyperventilatie zijn : pijn in de borst, pijnlijke spieren, een licht gevoel in het hoofd, vermoeidheid, duizeligheid, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, misselijkheid, trillen, verstrooidheid, concentratieproblemen, kortademigheid en hartkloppingen.

Door de hartkloppingen en de pijn in de borst kunnen we, wanneer deze symptomen optreden na het leveren van een zware inspanning, verkeerdelijk gaan denken dat we op het punt staan een hartaanval te krijgen of dat er iets ernstigs aan de hand is. De angstgevoelens zullen verergeren en deze zullen op hun beurt de hyperventilatie versterken aangezien hyperventilatie vaak veroorzaakt wordt door angst, paniek of stress. Hyperventilatie is echter niet gevaarlijk voor haar slachtoffers.

 

Waarom treedt hyperventilatie soms op na het leveren van een zware inspanning?

Hyperventilatie kan omwille van verschillende redenen optreden na het leveren van een zware inspanning. Ten eerste kan hyperventilatie na inspanning optreden als gevolg van de versnelde ademhaling. Wanneer we vervolgens de controle verliezen over onze ademhaling kan hyperventilatie optreden. De angstgevoelens die ontstaan als gevolg van de symptomen van hyperventilatie hierboven vermeld zullen de hyperventilatie verergeren. Het is dus erg belangrijk dat we zo snel mogelijk onze ademhaling vertragen en proberen kalm te blijven.

Ten tweede kan hyperventilatie na een zware inspanning uitgelokt worden door acute acidose. Wanneer we een zware inspanning leveren, dan zal ons lichaam meer melkzuur produceren. Ons lichaam heeft extra energie nodig tijdens een zware inspanning en verbruikt meer suikers. Wanneer dit gebeurt zal ons spierweefsel meer melkzuur produceren en kan er acute acidose ontstaan die hyperventilatie kan uitlokken. Ten derde kan hyperventilatie na het leveren van een zware, lichamelijke inspanning ontstaan door hart – of longproblemen.

Dit is echter zeldzaam. Door een mogelijk probleem in de longen kan er een verminderde zuurstoftoevoer ontstaan en dit kan hyperventilatie uitlokken. Bij een probleem met het hart zal het hart niet in staat zijn om genoeg bloed door het hele lichaam te pompen tijdens het leveren van een zware inspanning en dit kan eveneens hyperventilatie veroorzaken.

Hyperventilatie na een zware inspanning is echter meestal simpelweg het gevolg van een verkeerde ademhaling en/of van de angst die ontstaat wanneer we denken dat we de zware inspanning niet aankunnen.

 

Wat kunnen we doen om hyperventilatie na een zware inspanning te vermijden?

Wanneer hyperventilatie na het leveren van een zware inspanning ontstaat als gevolg van een verkeerde ademhaling, dan is dit gemakkelijk op te lossen door het toepassen van een juistere ademhalingsmethode. Wanneer hyperventilatie optreedt na het leveren van een zware inspanning, dan moet het slachtoffer zo snel mogelijk gaan neerzitten of neerliggen en trachten zijn/haar ademhaling te vertragen.

De ademhaling kan vertraagd worden door in een papieren zakje te blazen. Dit zal de ademhaling vertragen en het verlies aan CO2 tegengaan. Wanneer er echter geen papieren zakje voorhanden is, dan kan hetzelfde effect bekomen worden door de handen komvormig om de neus en mond te vouwen en vervolgens rustig in en uit te ademen.

Het toeknijpen van één neusgat en het inademen door het andere neusgat en vervolgens weer uitademen door de mond zal de ademhaling eveneens doen vertragen. Wanneer de ademhaling moedwillig vertraagd wordt, zal de hyperventilatie stoppen. Wanneer we regelmatig bewegen, sporten zal hyperventilatie na een zware inspanning vermeden kunnen worden.

 

Andere artikelen
Top van de pagina