Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en onze spieren

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie als oorzaak van spierpijn en vermoeide spieren

Slachtoffers van hyperventilatie klagen vaak over spierpijn en vermoeide spieren. Vermoeide spieren en spierpijn zijn in feite vaak voorkomende symptomen van hyperventilatie. Andere vaak vermelde klachten zijn pijn in de borst, hartkloppingen, kortademigheid, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, duizeligheid, verstrooidheid, vermoeidheid zonder duidelijk aanwijsbare reden, een opgeblazen gevoel, een licht gevoel in het hoofd, misselijkheid en winderigheid. Al deze symptomen worden veroorzaakt door de verkeerde ademhaling van het slachtoffer.

Hyperventilatie betekent letterlijk ‘ te veel ademen’. Het woord hyperventilatie is dan ook afgeleid van het woord ‘hyper’, wat veel betekent en ‘ventilatie’, wat op de ademhaling wijst. Slachtoffers van hyperventilatie ademen te snel en/of te diep, meestal omwille van angst, stress of paniek.

Hyperventilatie kan plots en duidelijk waarneembaar opkomen, maar kent ook een verborgen vorm waarbij de slachtoffers quasi onmerkbaar te snel ademen. In beide gevallen kunnen de slachtoffers last krijgen van pijnlijke spieren en spiervermoeidheid. Wanneer iemand plots en duidelijk merkbaar sneller en/of dieper begint te ademen spreken we van acute hyperventilatie, ook wel hyperventilatie aanval genoemd. Chronische hyperventilatie of hyperventilatiesyndroom is de benaming van de verborgen vorm van hyperventilatie waarbij de slachtoffers onopvallend, zowel voor zichzelf als voor hun omgeving, te snel en/of te diep ademhalen.

Beide vormen veroorzaken dus de vervelende symptomen en deze symptomen veroorzaken vaak een angstgevoel. Slachtoffers van hyperventilatie gaan vaak, omwille van de beangstigende symptomen zoals spierpijn, verkeerdelijk denken dat ze lijden aan een ernstige medische aandoening. Niets is minder waar. Hyperventilatie en haar symptomen zijn vervelend en beangstigend, maar vormen geen gevaar voor de gezondheid van de slachtoffers.

 

Waarom veroorzaakt hyperventilatie vermoeide en pijnlijke spieren?

Hyperventilatie veroorzaakt pijnlijke, vermoeide spieren omdat de slachtoffers van hyperventilatie te veel koolzuurgas uitademen, waardoor er een koolzuurgastekort ontstaat in hun lichaam. Normaal gezien ademen we O2, oftewel zuurstof, in en CO2, oftewel koolzuurgas, uit. Wanneer iemand echter hyperventileert gaat hij/zij meer zuurstof inademen, wat geen negatieve gevolgen heeft voor ons lichaam, maar ook te veel koolzuurgas uitademen. Het uitademen van meer koolzuurgas dan goed is voor het lichaam veroorzaakt een daling van de koolzuurgaswaarden in het bloed.

Deze daling veroorzaakt een stijging van de PH waarde van het bloed. Het bloed wordt zo meer alkalisch en dus minder zuur. Als reactie hierop gaan de lichaamscellen meer melkzuur produceren om op die manier de PH waarde van het bloed te herstellen. Dit veroorzaakt pijnlijke spieren. CO2 is daarenboven ook een natuurlijke spierontspanner. Een tekort aan CO2 veroorzaakt het samentrekken van de spieren en dit veroorzaakt eveneens spierpijn en vermoeide spieren. De spierpijn die de slachtoffers van hyperventilatie voelen wordt dus rechtstreeks veroorzaakt door de te snelle en/of te diepe ademhaling en het CO2 tekort dat veroorzaakt wordt door deze verkeerde ademhaling.

 

Wat te doen om hyperventilatie en haar symptomen, zoals vermoeide spieren, te vermijden?

Hyperventilatie en de gevolgen van hyperventilatie zoals vermoeide, pijnlijke spieren zijn relatief eenvoudig te vermijden en te behandelen. In het geval van acute hyperventilatie volstaat het meestal om rustig in en uit te ademen in een papieren zakje waardoor de ademhaling zal vertragen en het CO2 tekort gecompenseerd zal worden. De meningen omtrent deze methode zijn echter verdeeld. Het komvormig vouwen van de handen om de neus en mond en op die manier rustig in – en uitademen heeft hetzelfde effect op de ademhaling en op het CO2 niveau in het lichaam en zou veiliger zijn voor het slachtoffer.

Het slachtoffer van een hyperventilatie aanval moet ook proberen kalm te blijven. Wanneer de ademhaling weer genormaliseerd is, zal het CO2 tekort en dus ook de PH waarde van het bloed weer hersteld worden, waardoor de beangstigende symptomen zoals pijnlijke spieren binnen een aantal uur weer zullen verdwijnen. In het geval van chronische hyperventilatie moet allereerst de diagnose van hyperventilatie gesteld worden. En dit is niet zo eenvoudig, aangezien de slachtoffers van chronische hyperventilatie hyperventileren zonder dat ze er zich van bewust zijn. Wanneer er een vermoeden bestaat van hyperventilatie, kan de arts een bloedgas test of een provocatietest uitvoeren om zo chronische hyperventilatie te kunnen diagnosticeren. Daarna kan de behandeling beginnen. Deze bestaat meestal uit een combinatie van therapie, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en angstremmende medicatie.

Om eventuele bijwerkingen van angstremmende medicatie te vermijden kan ook geopteerd worden voor een alternatieve behandeling van de angstgevoelens, zoals Bachbloesem therapie bijvoorbeeld. De Bachbloesem mix 84 is ideaal voor de behandeling van chronische hyperventilatie daar deze mix spanningen helpt te verminderen, kalm helpt te blijven, helpt bij het oplossen van onverwerkte emoties en angsten helpt overwinnen. Wanneer de ademhaling gecorrigeerd wordt en de oorzaak van de hyperventilatie wordt aangepakt zullen de hyperventilatie en haar symptomen zoals pijnlijke, vermoeide spieren na verloop van tijd verdwijnen. 

 

Andere artikelen
Top van de pagina