Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en trillende spieren

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie als oorzaak van trillende spieren

Vaak krijgen mensen die te maken krijgen met hyperventilatie last van trillende spieren. Het trillen van de spieren gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals hartkloppingen, tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten en pijn in de borst. Deze symptomen zorgen natuurlijk voor onrust, maar ze zijn, als ze een gevolg zijn van hyperventilatie, onschadelijk en ongevaarlijk. Ze worden veroorzaakt door de verkeerde ademhaling. Mensen die te kampen krijgen met hyperventilatie ademen te snel en/of te diep. Ze ademen dus letterlijk ‘ te veel’. Deze verkeerde ademhaling wordt het vaakst in gang gezet door angst of stress.

Hyperventilatie kent dus vaak een mentale oorzaak met fysieke gevolgen. Soms wordt hyperventilatie echter veroorzaakt door een fysiek probleem, zoals hart – en longproblemen of anemie, maar in dat geval gaat de hyperventilatie gepaard met pijn en bloedingen. Kent de hyperventilatie een fysieke oorzaak, dan moet er medische hulp ingeroepen worden. Werd de hyperventilatie in gang gezet door angst, stress of paniek, dan is medische hulp overbodig. Er bestaan twee hyperventilatie vormen : een acute en een chronische. Acute hyperventilatie is de bekendste vorm en houdt in dat de slachtoffers plots sneller en/of dieper beginnen ademen en vervolgens de controle over hun eigen ademhaling verliezen. Dit kan heel indrukwekkend zijn, maar is ongevaarlijk. Chronische hyperventilatie is een minder bekende vorm en houdt in dat de slachtoffers bijna onmerkbaar en quasi constant te snel en/of te diep ademen.

Ook chronische hyperventilatie wordt vaak in gang gezet door angst of stress, maar de oorzaak is vaak moeilijker te achterhalen. Beide vormen van hyperventilatie veroorzaken de typische symptomen, waaronder trillende spieren, maar ook pijn in de borst, kortademigheid, duizeligheid, misselijkheid, een licht gevoel in het hoofd, buikpijn, brandend maagzuur, winderigheid, vaak boeren, een opgeblazen gevoel, pijnlijke spieren, tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten en concentratieproblemen.

Deze symptomen veroorzaken natuurlijk onrust en angst en de angst zal de hyperventilatie voeden. Op die manier komen veel mensen die last krijgen van hyperventilatie terecht in een vicieuze cirkel van angst en hyperventilatie. Om deze cirkel te doorbreken moet de oorzaak van de hyperventilatie worden aangepakt en moeten de slachtoffers zich beseffen dat hun verkeerde manier van ademhalen de symptomen veroorzaakt.

 

Hoe komt het dat hyperventilatie trillende spieren kan veroorzaken?

Hyperventilatie veroorzaakt dus verschillende fysieke symptomen, waaronder trillende spieren. Deze symptomen worden voornamelijk veroorzaakt door het CO2 tekort dat ontstaat in het lichaam omwille van de foute ademhaling. Normaal gezien ademen we zuurstof in en koolzuurgas, oftewel CO2, uit. CO2 is een afvalproduct van onze ademhaling, maar toch heeft een tekort aan dit gas nare gevolgen : de symptomen van hyperventilatie. Wanneer iemand hyperventileert dan zal hij/zij meer zuurstof inademen en meer koolzuurgas uitademen. Het inademen van extra zuurstof kan geen kwaad, maar het uitademen van meer koolzuurgas dan normaal kent wel gevolgen. Ademen we meer koolzuurgas uit, dan zullen de koolzuurgaswaarden in ons bloed dalen tot onder het normale niveau.

Als gevolg hiervan zal de PH waarde van het bloed stijgen. De trillende spieren waar mensen met hyperventilatie vaak last van krijgen worden veroorzaakt door de verandering van de PH waarde van het bloed. Omdat het bloed minder zuur wordt, zullen de spieren dit gaan compenseren door melkzuur aan te maken om zo de PH waarde van het bloed weer te herstellen. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en een tekort aan CO2 zal leiden tot het samentrekken van de spieren. Trillende en pijnlijke spieren zijn dus een logisch gevolg van het CO2 tekort dat ontstaat door de verkeerde ademhaling.

Andere symptomen, zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel, ontstaan doordat de slachtoffers letterlijk naar lucht happen en zo te veel lucht binnenkrijgen. De angst die ontstaat door de symptomen van hyperventilatie kan ook diarree en misselijkheid veroorzaken. Zo worden alle symptomen van hyperventilatie door het slachtoffer zelf veroorzaakt. Het is dus van cruciaal belang dat de link tussen de symptomen en de verkeerde ademhaling gelegd wordt.

 

De behandeling van hyperventilatie en haar symptomen, zoals trillende spieren

De behandeling van chronische hyperventilatie en haar vervelende symptomen, zoals trillende spieren, begint bij een juiste diagnose. Deze diagnose wordt meestal gesteld door de arts, die chronische hyperventilatie kan vaststellen door middel van een provocatietest of een bloedgas test.

In het geval van acute hyperventilatie is een diagnose niet nodig. Werd de acute hyperventilatie veroorzaakt door angst, dan zal het vaak volstaan om de ademhaling te vertragen en het slachtoffer te kalmeren. De ademhaling vertragen kan gebeuren door rustig in en uit te ademen in het welbekende papieren zakje of door de handen komvormig te vouwen rond de neus en de mond. Wanneer het slachtoffer weer kalm is en de ademhaling is vertraagd, zullen de symptomen vanzelf verdwijnen.

Wanneer een angst – en/of paniekstoornis aan de basis ligt van acute hyperventilatie en wanneer het slachtoffer vaker last heeft van hyperventilatie aanvallen, is een bezoek aan de psychotherapeut echter wel aan te raden. In het geval van chronische hyperventilatie is het belangrijk dat er gezocht wordt naar de oorzaak van de verkeerde ademhaling.

Dit kan bijvoorbeeld een onverwerkt trauma zijn, financiële en/of relationele problemen of simpelweg een te stresserend leven. Deze oorzaak kan, onder begeleiding van een therapeut, gevonden en vervolgens aangepakt worden. Daarnaast kunnen ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken het slachtoffer helpen weer op een juiste manier te ademen en kalm te leren blijven tijdens, voor hen, stresserende momenten. Vaak zullen artsen ook angstremmende medicatie voorschrijven aan patiënten met chronische hyperventilatie. Angstremmende medicatie onderdrukt de angstgevoelens, maar pakt ze niet aan en kent ook vaak vervelende bijwerkingen.

Om deze bijwerkingen te vermijden kan er gekozen worden voor een alternatieve behandeling, zoals Bachbloesem therapie. De Bachbloesem mix 84 helpt spanningen te verminderen, angsten te overwinnen, onverwerkte emoties op te lossen en kalm te blijven. Bachbloesems kennen geen vervelende bijwerkingen. Wanneer de ademhaling weer genormaliseerd is en de oorzaak van de hyperventilatie gevonden en aangepakt, dan zullen mettertijd de vervelende symptomen van hyperventilatie, zoals trillende spieren, ook verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina