Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie bij het sporten

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wat is hyperventilatie bij sporten?

Hyperventilatie bij het sporten kan ontstaan door de versnelde ademhaling tijdens het sporten. Tijdens het sporten of tijdens een andere zware fysieke inspanning gaan we sneller ademhalen zodat we ons lichaam van meer zuurstof kunnen voorzien. Dit is nodig voor ons spierweefsel en onze vitale organen. Wanneer de sporter echter de controle over de ademhaling verliest, of wanneer de ademhaling heel moeizaam gaat verlopen, dan kan hyperventilatie optreden.

Hyperventilatie betekent te snel en/of te diep ademhalen, letterlijk ‘ te veel’ ademen. Tijdens het hyperventileren ademt de sporter te veel zuurstof in en te veel koolzuurgas uit. Dit veroorzaakt een daling van de koolzuurgaswaarden in het bloed wat op zijn beurt de symptomen van hyperventilatie uitlokt. Enkele van deze symptomen zijn : hartkloppingen, pijn in de borst, trillen, tintelingen rond de mond, in de handen en in de voeten, duizeligheid, kortademigheid, vermoeidheid en pijnlijke spieren.

Door de pijn in de borst en de hartkloppingen kan de sporter verkeerdelijk gaan denken dat hij/zij bijvoorbeeld op het punt staat een hartaanval te krijgen en dit kan angstgevoelens veroorzaken. De angst zal de hyperventilatie voeden en de hyperventilatie zal nog meer angst creëren. 

 

De oorzaak van hyperventilatie bij het sporten

Er bestaan verschillende oorzaken voor hyperventilatie bij het sporten. De meest voorkomende oorzaak is een verkeerde ademhaling. Hyperventilatie bij het sporten kan eveneens ontstaan door een hart – of longziekte of door acute acidose, maar deze oorzaken komen veel minder vaak voor.

Het op een niet-correcte manier ademhalen tijdens het sporten kan zorgen voor een zuurstoftekort en dit tekort aan zuurstof in ons lichaam kan leiden tot angst. Eén van de belangrijkste oorzaken van hyperventilatie is angst. Door te leren ademhalen op de juiste manier zal het hartritme constanter verlopen en kan hyperventilatie vermeden worden.

Acute acidose is ook een mogelijke oorzaak van hyperventilatie bij het sporten. Tijdens een zware, fysieke inspanning wordt er veel melkzuur geproduceerd in ons lichaam. Dit melkzuur wordt geproduceerd door ons spierweefsel wanneer de suikers in ons lichaam verbruikt worden voor de extra energie die het lichaam bij het sporten nodig heeft. Stretchen en regelmatig op een rustig tempo sporten kan de opeenstapeling van melkzuur in het lichaam tegengaan. Ten slotte kan hyperventilatie bij het sporten ook een aanwijzing zijn van een ernstige medische aandoening.

Bij een hartprobleem zal het hart tijdens het sporten niet in staat zijn om genoeg bloed door het lichaam te pompen, wat hyperventilatie kan veroorzaken. Hyperventilatie kan, tijdens het sporten, ook ontstaan door een verminderde zuurstoftoevoer ten gevolge van een longprobleem bijvoorbeeld. Meestal gaan deze aandoeningen wel gepaard met andere, duidelijke symptomen en worden ze vergezeld door pijn. Erge pijn is niet aanwezig bij hyperventilatie veroorzaakt door een verkeerde ademhaling of angst. Hyperventilatie is niet gevaarlijk, tenzij deze bijvoorbeeld optreedt in het zwembad aangezien hyperventilatie ook kan leiden tot flauwvallen.

 

Wat kan men doen tegen hyperventilatie bij het sporten?

Hyperventilatie bij het sporten kan, indien het gaat over hyperventilatie ten gevolge van een verkeerde ademhaling, gemakkelijk vermeden worden. Wanneer de sporter begint te hyperventileren, dan moet hij/zij meteen stoppen met sporten en zich rustig neerzetten of gaan neerliggen. Daarna moet het ademhalingsritme vertraagd worden.

Dit kan bekomen worden door de handen komvormig om de neus en mond te vouwen of door één neusgat toe te knijpen en in te ademen door het andere neusgat en weer uit te ademen door de mond. Na een vijftiental keer in – en uitademen zou de ademhaling vertraagd moeten zijn. Op die manier zal het verlies van te veel koolzuurgas omwille van de te snelle ademhaling ook tegengegaan worden en zullen de symptomen van hyperventilatie langzamerhand verdwijnen.

Wanneer de hyperventilatie gepaard gaat met hevige pijn of wanneer men vaak last heeft van hyperventilatie bij het sporten, is het bezoek aan een arts aangewezen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina