Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Kan sporten de oorzaak zijn van hyperventilatie?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie kan een gevolg zijn van de veranderingen die optreden in ons lichaam wanneer we sporten.

Hyperventilatie is ongecontroleerd, snel ademhalen. Dit verkeerd ademhalen zorgt ervoor dat ons lichaam meer koolzuurgas verliest dan normaal. De koolzuurgaswaarden in het bloed dalen en de PH waarde van het bloed stijgt. Daardoor vernauwen de aders. Dit zorgt voor duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd. Andere symptomen van hyperventilatie zijn pijn in de borst, een verdoofd gevoel of tintelingen in de armen, een slap gevoel en verstrooidheid. 

 

Het verband tussen hyperventilatie en sporten

Intensief sporten kan in sommige gevallen hyperventilatie veroorzaken. Een intensieve en lange sportsessie kan voor hyperventilatie zorgen. Dit wordt veroorzaakt door een verandering die optreedt in ons lichaam wanneer het zich voorbereidt op een verhoging van de fysieke activiteit. Terwijl het lichaam zich klaarmaakt zendt het brein signalen naar het ademhalingscentrum zodat we sneller gaan ademhalen om zo meer zuurstof binnen te krijgen.

Door de accumulatie van melkzuur in ons lichaam om wille van zware fysieke inspanning kunnen we abnormaal snel beginnen ademen. Dit kan eindigen in hyperventilatie. De toename van melkzuur in het lichaam speelt dus een belangrijke rol bij het ontstaan van hyperventilatie tijdens het sporten. Probeer de accumulatie van melkzuur te voorkomen door te stretchen en regelmatig te sporten op een ontspannen, gematigde manier. Te zware fysieke inspanningen, zoals het heffen van extreem zware gewichten bijvoorbeeld, zorgen voor een toename van melkzuur in het lichaam wat niet alleen kan leiden tot hyperventilatie, maar ook tot zeer pijnlijke en stijve spieren achteraf.   

 

Waarom kan sporten leiden tot hyperventilatie ?

De pijn die kan ontstaan tijdens intensief sporten kan voor angstgevoelens zorgen die op hun beurt hyperventilatie kunnen veroorzaken. Pijn is een vaak geziene oorzaak van hyperventilatie. Tijdens een intensieve sportsessie kunnen we angst voelen wanneer de fysieke inspanning te zwaar wordt. Tijdens fysieke overbelasting krijgen veel mensen het gevoel dat ze moeilijkheden krijgen met hun ademhaling, ze gaan dus sneller ademhalen om dit te compenseren. De toename van melkzuur in vermoeide spieren tijdens het sporten zorgt er voor dat de PH – waarde van het bloed daalt. We gaan daardoor sneller ademhalen en hyperventilatie kan optreden als reactie van ons lichaam om het te veel aan zuurstof en koolzuurgas kwijt te geraken en de PH waarde weer op een normaal niveau te brengen.

In sommige gevallen kan hyperventilatie een gevolg zijn van een ernstige medische aandoening. Wanneer het hart tijdens het sporten niet in staat is om genoeg bloed te pompen door het lichaam kan hyperventilatie optreden. Dit kan duiden op cardiologische problemen zoals hartritmestoornissen of een naderende hartaanval. Hyperventilatie kan ook optreden als de zuurstoftoevoer wordt geblokkeerd door longproblemen zoals een longontsteking, bloedklonters of astma.

Deze ernstige aandoeningen gaan echter vaak gepaard met nog andere symptomen zoals pijn in de borst, in de arm en/of in de kaak. Het is raadzaam een arts of therapeut te consulteren wanneer u last heeft van hyperventilatie tijdens het sporten om eerdergenoemde aandoeningen uit te sluiten.

 

Andere artikelen
Top van de pagina