Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

De relatie tussen stress en hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


 

Chronische hyperventilatie kan het gevolg zijn van excessieve stress, angst –of paniekgevoelens. Hyperventilatie is een aandoening waarbij de te snelle en/of te diepe ademhaling van het slachtoffer de metabolische, fysische vraag overstijgt. Dit resulteert in hemodynamische, chemische veranderingen in het lichaam die op hun beurt zorgen voor de typische symptomen van chronische hyperventilatie. Hyperventilatie wordt ook wel ‘over ademen’ genoemd en wordt vaak door angst, paniek of stress veroorzaakt. Kortademigheid ten gevolge van angst of stress is een vertrouwd symptoom. Hyperventilatie kan echter ook een symptoom zijn van bloedverlies, een hart - of longziekte of een infectie. Daarom is het belangrijk om bij twijfel over de oorzaak en de ernst van de hyperventilatie een arts te contacteren. De symptomen van hyperventilatie worden uitgelokt door emoties zoals stress, maar ook depressie, angst en paniekstoornissen kunnen aan de basis van chronische hyperventilatie liggen.

 

De symptomen van hyperventilatie ten gevolge van stress

Naast kortademigheid kan een slachtoffer van hyperventilatie ten gevolge van stress, angst of paniek ook last krijgen van andere symptomen zoals duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd, boeren, winderigheid, slaapstoornissen, pijnlijke spieren, een slap gevoel, pijn in de borst en tintelingen rond de mond en in de armen. Deze symptomen kunnen ook het gevolg zijn van een hartprobleem, een longontsteking, zwangerschap, een overdosis of een paniekaanval. Bij twijfel is het verstandig een arts te contacteren.

Chronische hyperventilatie veroorzaakt een tekort aan CO2. Tijdens het hyperventileren ademt het slachtoffer meer zuurstof in en meer CO2 uit. Dit tekort aan CO2  is de oorzaak van het merendeel van de symptomen van chronische hyperventilatie. Tijdens een noodgeval wordt het CO2 niveau in het bloed terug op een normaal niveau gebracht door middel van het ademen in een papieren zakje of door het vormen van een kommetje met de handen rond de neus en de mond.

Tijdens een aanval moet de ademhaling vertraagd en onder controle gekregen worden. Eén van de vaakst voorkomende symptomen geassocieerd met chronische hyperventilatie is een duizelig gevoel vergezeld door kortademigheid zonder enige duidelijk aanwijsbare reden. Pijn in de borst, hartkloppingen, zweten, trillen, moeilijkheden om te praten, misselijkheid, een droge mond, geheugenverlies en een depressie worden eveneens vaak in verband gebracht met chronische hyperventilatie.

 

De behandeling van hyperventilatie ten gevolge van stress

De behandeling van hyperventilatie ten gevolge van stress bestaat vaak uit een combinatie van angstremmende medicatie, psychotherapie, ontspanningsoefeningen zoals meditatie en ademhalingstechnieken zoals buikademhaling. Benzodiazepine wordt vaak voorgeschreven wanneer stress aan de basis van de hyperventilatie ligt. Alprazolam, Xanax, Lorazepam en Paxil kunnen eveneens chronische hyperventilatie verminderen. Deze medicatie is echter slechts een tijdelijke oplossing. Omwille van de nevenwerkingen willen veel patiënten zo snel mogelijk van de medicatie af.

De stress die de oorzaak vormt voor de hyperventilatie en haar vervelende symptomen moet aangepakt worden en niet gewoon onderdrukt.De juiste ademhalingstechnieken waarbij geleerd wordt op een rustige en correcte manier adem te halen in combinatie met het leren omgaan met stress, al dan niet onder begeleiding van een arts of therapeut, blijkt de efficiëntste methode om hyperventilatie ten gevolge van stress te behandelen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina