Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Tintelingen als één van de typische symptomen van hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Veroorzaakt hyperventilatie symptomen zoals tintelingen?

Hyperventilatie veroorzaakt verschillende fysieke symptomen, zoals bijvoorbeeld tintelingen. Tintelingen als gevolg van hyperventilatie komen voornamelijk voor rond de mond en in de vingers en voeten. De symptomen van hyperventilatie, zoals tintelingen, zorgen vaak voor angstgevoelens omdat de slachtoffers van hyperventilatie ze vaak niet in verband kunnen brengen met hun foute ademhaling. Hyperventilatie houdt in dat iemand te veel, te snel en/of te diep ademhaalt. Hyperventilatie is dan ook afgeleid van het woord ‘ hyper’, dat ‘veel’ betekent en ‘ventilatie’ dat duidt op de ademhaling.

De slachtoffers van hyperventilatie veroorzaken, door hun verkeerde ademhaling, tal van vervelende fysieke symptomen, waaronder tintelingen, maar kent ook andere verontrustende gevolgen. Niettemin is hyperventilatie compleet onschadelijk voor de gezondheid. Hyperventilatie is niet gevaarlijk. Het wordt meestal veroorzaakt door angst, stress of paniek. In sommige gevallen wordt hyperventilatie wel veroorzaakt door een ernstig medisch probleem, zoals hart – of longproblemen. Meestal gaat de hyperventilatie dan gepaard met erge pijn of bloedingen, wat bij hyperventilatie veroorzaakt door angst niet het geval is.

De symptomen die hyperventilatie uitlokt, zoals tintelingen, veroorzaken angst en stress bij de slachtoffers. Als we weten dat hyperventilatie onder andere pijn in de borst, hartkloppingen en duizeligheid veroorzaakt, dan is die angst niet zo moeilijk te begrijpen. De angst die ontstaat omwille van de symptomen zal de hyperventilatie verergeren en dus de symptomen versterken. Een aantal andere symptomen van hyperventilatie, buiten tintelingen, hartkloppingen, pijn in de borst en duizeligheid zijn kortademigheid, spierpijn, een licht gevoel in het hoofd, hoofdpijn, buikpijn, misselijkheid, trillen, winderigheid en concentratieproblemen.

Deze symptomen zijn zo vervelend en beangstigend dat veel slachtoffers van hyperventilatie verkeerdelijk gaan denken dat ze leiden aan een ernstige ziekte, constant rondlopen met angstgevoelens die de hyperventilatie verergeren en zo terechtkomen in een vicieuze cirkel van angst en hyperventilatie. Er bestaan twee verschillende vormen van hyperventilatie : een acute en een chronische vorm. Beide vormen veroorzaken de typische symptomen. Acute hyperventilatie, de bekendste hyperventilatievorm, houdt in dat het slachtoffer duidelijk waarneembaar en plots sneller en/of dieper begint te ademen, meestal als reactie op een schokkende gebeurtenis en vervolgens de controle verliest over zijn/haar ademhaling.

Chronische hyperventilatie houdt in dat het slachtoffer nauwelijks merkbaar en bijna constant te snel en/of te diep ademhaalt. De symptomen zullen optreden, maar de slachtoffers van chronische hyperventilatie kunnen deze niet in verband brengen met hun verkeerde ademhaling, waar ze zich vaak zelf niet eens van bewust zijn. Acute hyperventilatie is snel en eenvoudig te behandelen. Chronische hyperventilatie moet eerst vastgesteld worden en vraagt vervolgens een langere behandeling. Beide vormen zijn niet gevaarlijk. Een thuisbehandeling is meestal mogelijk.

 

Waarom veroorzaakt hyperventilatie symptomen zoals tintelingen?

Hyperventilatie veroorzaakt dus verschillende symptomen, zoals tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten. Deze symptomen worden veroorzaakt door de verkeerde ademhaling van de slachtoffers. Wanneer we op een normale, correcte manier ademhalen, dan ademen we zuurstof in en koolzuurgas, oftewel CO2, uit. Wanneer iemand hyperventileert zal hij/zij sneller en/of dieper beginnen ademen en dus meer zuurstof inademen, wat geen kwaad kan, maar ook meer koolzuurgas uitademen. Het uitademen van extra koolzuurgas veroorzaakt een daling van de koolzuurgaswaarden in het bloed tot onder het normale niveau.

Dit veroorzaakt op zijn beurt een stijging van de PH waarde van het bloed, het bloed wordt minder zuur en meer alkalisch. Wordt deze stijging veroorzaakt door een verkeerde ademhaling, zoals bij hyperventilatie, dan wordt dit respiratoire alkalose genoemd. De tintelingen rond de mond en in de handen en voeten zijn een gevolg van dit CO2 tekort en van de verandering van de PH waarde van het bloed. CO2 is een natuurlijke spierontspanner. Een tekort aan CO2 leidt tot het samentrekken van de spieren die trachten de PH waarde van het bloed te herstellen door melkzuur te gaan produceren. Ook de hartkloppingen, het trillen en de pijnlijke spieren zijn hiervan een gevolg.

Andere symptomen, zoals winderigheid en vaak moeten boeren zijn eveneens een gevolg van de verkeerde ademhaling. De slachtoffers van hyperventilatie ‘happen’ als het ware te veel lucht binnen en deze lucht moet vervolgens geëvacueerd worden. CO2 is ook een belangrijke stimulans voor onze ademhaling. Een tekort aan dit belangrijke gas veroorzaakt zo kortademigheid. Al de symptomen kunnen dus in verband gebracht worden met de te snelle en/of te diepe ademhaling tijdens het hyperventileren.

 

Wat kan je doen om hyperventilatie en haar symptomen, zoals tintelingen, te vermijden

Om chronische hyperventilatie en haar vervelende, beangstigende symptomen, zoals tintelingen, te behandelen, moet allereerst de diagnose van hyperventilatie gesteld worden. Dit kan gebeuren bij de arts die, bij een vermoeden van chronische hyperventilatie, een bloedgas test of een provocatietest kan uitvoeren. Bij de bloedgas test zal het tekort aan CO2 worden vastgesteld en bij de provocatietest zal de arts vragen om hyperventilatie te simuleren door sneller en/of dieper te gaan ademen. Treden vervolgens de typische symptomen op, dan kan chronische hyperventilatie vastgesteld worden. In het geval van acute hyperventilatie volstaat het vaak om de ademhaling te vertragen en het slachtoffer te kalmeren.

De ademhaling kan vertraagd worden met behulp van het bekende papieren zakje, maar ook door het komvormig vouwen van beide handen rond de neus en mond zal men het gewenste effect bereiken. Is de ademhaling genormaliseerd en het slachtoffer gekalmeerd, dan zullen ook de symptomen vanzelf weer overgaan. Wanneer iemand vaker last heeft van hyperventilatie aanvallen, dan kan er beter wel een arts gecontacteerd worden. De behandeling van chronische hyperventilatie bestaat meestal uit een combinatie van ademhalingsoefeningen, zodat het slachtoffer weer op een correcte manier leert ademen, therapie, om op zoek te gaan naar de oorzaak van de chronische hyperventilatie en deze vervolgens te behandelen, ontspanningsoefeningen, zodat het slachtoffer kan leren kalm te blijven tijdens stresserende situaties en, omdat angst vaak aan de basis van het probleem ligt, angstremmende medicatie.

Dit soort medicatie is efficiënt in het onderdrukken van angst, maar pakt de oorzaak van de angst niet aan en kent vaak vervelende bijwerkingen. Wie deze bijwerkingen liever wil vermijden kan kiezen voor een alternatief, zoals Bachbloesem therapie. De Bachbloesem mix 84 helpt spanningen te verminderen, angsten te overwinnen, kalm te blijven en onverwerkte emoties op te lossen. De Bachbloesem mix 84 is dus ideaal voor wie te kampen krijgt met chronische hyperventilatie en kent geen bijwerkingen. Wanneer de ademhaling weer genormaliseerd is en de oorzaak van de hyperventilatie wordt aangepakt, zullen mettertijd ook de symptomen van de hyperventilatie, zoals tintelingen, verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina