Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Tintelingen door hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie tintelingen veroorzaken?

Ja, hyperventilatie of ‘over ademen’ kan tintelingen veroorzaken. Deze tintelingen worden vooral gevoeld rond de mond, de lippen, in de vingers en de voeten en zijn een gevolg van de te snelle en/of te diepe ademhaling van het slachtoffer van hyperventilatie. Wanneer de link tussen de verkeerde ademhaling en de tintelingen niet gelegd wordt, kunnen deze erg beangstigend zijn voor het slachtoffer. Hyperventilatie is echter ongevaarlijk en een medische behandeling is meestal overbodig. We spreken van hyperventilatie wanneer iemand te snel en/of te diep gaat ademhalen, meestal als reactie op angst, stress of paniek.

Er bestaat een acute en een chronische vorm van hyperventilatie en beide vormen veroorzaken typische symptomen, waaronder tintelingen rond de mond en in de handen en voeten. In het geval van acute hyperventilatie gaat het slachtoffer plots en duidelijk merkbaar te snel en/of te diep ademhalen. Deze vorm kan erg beangstigend zijn, maar is in feite, als de acute hyperventilatie of hyperventilatie aanval veroorzaakt wordt door angst, stress of paniek, ongevaarlijk en gemakkelijk te behandelen. De chronische vorm van hyperventilatie houdt in dat het slachtoffer onmerkbaar en quasi constant te snel en/of te diep ademhaalt.

Ook chronische hyperventilatie zal symptomen zoals tintelingen veroorzaken, maar hier wordt de link tussen de verkeerde ademhaling en de typische symptomen van hyperventilatie veel moeilijker gelegd. De behandeling van chronische hyperventilatie vraagt meer tijd en aandacht, maar ook chronische hyperventilatie of het hyperventilatiesyndroom is relatief eenvoudig te behandelen.

 

Hoe komt het dat hyperventilatie soms tintelingen veroorzaakt?

De tintelingen en andere symptomen die ontstaan als gevolg van hyperventilatie zijn stuk voor stuk een direct gevolg van de verkeerde ademhaling van het slachtoffer. Iemand die op een normale, rustige manier ademhaalt, ademt zuurstof in en koolzuurgas uit. Wanneer iemand gaat hyperventileren, dan ademt hij/zij meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit. Het inademen van extra zuurstof kan geen kwaad, maar het uitademen van te veel koolzuurgas heeft wel gevolgen.

Door het uitademen van meer koolzuurgas dan goed is voor het lichaam zullen de koolzuurgaswaarden in het bloed dalen en zal er een koolzuurgastekort ontstaan. Hierdoor zal de PH waarde van het bloed stijgen. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en één van de belangrijkste stimuli van onze ademhaling. Een tekort aan CO2 zorgt voor het samentrekken van de spieren en het vernauwen van de aders en bloedvaten, wat leidt tot een verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen, maar ook naar onze organen. Dit heeft zeer zeker lichamelijke consequenties die de slachtoffers van hyperventilatie duidelijk zullen voelen. De spieren reageren op de te hoge PH van het bloed door melkzuur te gaan produceren. Hierdoor zullen de spieren samentrekken en pijn gaan doen.

Zo veroorzaakt hyperventilatie niet alleen tintelingen rond de mond, in de vingers en in de voeten, maar ook andere vervelende symptomen die erg beangstigend kunnen zijn. Een aantal van deze symptomen zijn : pijn in de borst, kortademigheid, hartkloppingen, trillen, pijnlijke spieren, een licht gevoel in het hoofd, verstrooidheid, duizeligheid, misselijkheid, winderigheid, een opgeblazen gevoel, vaak boeren en concentratieproblemen. Deze symptomen zijn niet alleen erg vervelend, ze kunnen ook zorgen voor angst en angst is absoluut te vermijden in het geval van hyperventilatie. Angst veroorzaakt vaak hyperventilatie en door de symptomen, zoals tintelingen, veroorzaakt hyperventilatie vaak angst waardoor de hyperventilatie gevoed wordt. Zo komen veel slachtoffers terecht in een vicieuze cirkel van angst en hyperventilatie. Het is van groot belang voor de genezing dat deze cirkel verbroken wordt.

 

Wat te doen om hyperventilatie en haar symptomen, zoals tintelingen, te vermijden

Hyperventilatie en haar symptomen, zoals tintelingen, zijn gelukkig genoeg relatief gemakkelijk te behandelen. In het geval van acute hyperventilatie volstaat het vaak om de ademhaling te vertragen om zo het CO2 tekort te herstellen. Dit kan gebeuren door het gebruik van een papieren zakje waarin op een rustige manier in en uit wordt geademd. Maar ook het komvormig vouwen van de handen rond de neus en mond en op die manier in –en uitademen zal het gewenste effect bekomen. Wanneer de acute hyperventilatie optreedt als reactie op angst, stress of paniek, zoals bijvoorbeeld na een auto-ongeval, dan is deze behandelingsmethode geschikt en is het inroepen van medische hulp overbodig.

Wanneer de hyperventilatie echter gepaard gaat met ernstige pijn en/of bloedingen moet er wel zo snel mogelijk een arts bijgeroepen worden. Ook chronische hyperventilatie is te behandelen. Allereerst moet natuurlijk de juiste diagnose gesteld worden. Dit kan gebeuren bij de arts door middel van een bloedgas test of door een provocatietest bij vermoeden van chronische hyperventilatie. Is dit gebeurd, dan kan de behandeling van start gaan. Ademhalingsoefeningen kunnen het slachtoffer helpen bij het weer op een correcte manier te leren ademhalen en zo het CO2 tekort te herstellen.

Ontspanningstechnieken zullen helpen bij het leren kalm en rustig blijven tijdens stresserende situaties. Een bezoek aan de therapeut kan de mogelijkheid bieden om op zoek te gaan naar de oorzaak van de hyperventilatie en vervolgens deze oorzaak te behandelen. Angstremmende medicatie kan helpen bij het onder controle krijgen van angstgevoelens. Wil men de bijwerkingen van dit soort medicatie vermijden, dan kan er gedacht worden aan een alternatief, zonder bijwerkingen, zoals Bachbloesem therapie.

De Bachbloesem mix 84 is ideaal in het geval van chronische hyperventilatie aangezien deze mix helpt bij het verminderen van spanningen, het kalm blijven, het oplossen van onverwerkte emoties en het overwinnen van angsten. Wanneer de ademhaling gecorrigeerd wordt en de oorzaak van de hyperventilatie wordt aangepakt zullen het CO2 tekort en de PH waarde van het bloed hersteld worden. Op die manier zullen de vervelende symptomen van hyperventilatie, zoals tintelingen, op den duur verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina