Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Tintelingen in de tong door hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie tintelingen in de tong veroorzaken?

Hyperventilatie kan tintelingen in, maar ook stijfheid van de tong veroorzaken. Dit vreemde en erg vervelende symptoom wordt veroorzaakt door de verkeerde ademhaling van de slachtoffers van hyperventilatie. Hyperventilatie betekent letterlijk ‘te veel’ ademen. Het woord hyperventilatie werd dan ook afgeleid van de woorden ‘hyper’, wat veel betekent en ‘ventilatie’ wat duidt op de ademhaling. Wie lijdt aan hyperventilatie zal sneller en/of dieper ademhalen dan normaal en zo een onbalans veroorzaken in het eigen lichaam.

Meestal wordt hyperventilatie veroorzaakt door angst en/of stress. Het hyperventileren op zich kan geen kwaad, maar het sneller en/of dieper ademhalen veroorzaakt tal van fysieke symptomen die erg verontrustend kunnen zijn. Zo kan hyperventilatie niet alleen tintelingen in de tong veroorzaken, maar ook o.a. pijn in de borst, hartkloppingen, kortademigheid, pijnlijke spieren, vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. Omwille van deze symptomen zullen de slachtoffers van hyperventilatie zich vaak nodeloos zorgen maken. Er bestaan twee verschillende hyperventilatievormen die beide dezelfde fysieke symptomen, zoals tintelingen in de tong, kunnen veroorzaken. De eerste vorm, acute hyperventilatie, is de meest bekende en ook de meest indrukwekkende vorm.

Acute hyperventilatie wordt ook hyperventilatie aanval genoemd en houdt in dat het slachtoffer plots, meestal omwille van een duidelijk aanwijsbare reden en duidelijk waarneembaar te snel en/of te diep begint te ademen. Het slachtoffer verliest de controle over zijn/haar ademhaling en dit kan erg indrukwekkend zijn. De tweede vorm van hyperventilatie, chronische hyperventilatie of het hyperventilatiesyndroom, is veel minder gekend en veel moeilijker te detecteren.

Chronische hyperventilatie houdt in dat het slachtoffer bijna constant en nauwelijks waarneembaar te snel en/of te diep ademhaalt. Ook chronische hyperventilatie wordt het vaakst door angst of stress veroorzaakt. De slachtoffers krijgen ook te kampen met de typische fysieke symptomen, zoals tintelingen in de tong, maar kunnen deze onmogelijk in verband brengen met hun verkeerde ademhaling waar ze zich niet eens van bewust zijn. Voor de slachtoffers van chronische hyperventilatie is het erg belangrijk dat de link tussen hun verkeerde ademhaling en hun fysieke klachten wordt gelegd.

 

Hoe komt het dat je last kan krijgen van tintelingen in je tong door hyperventilatie

De tintelingen in de tong veroorzaakt door hyperventilatie hebben alles te maken met het CO2tekort dat ontstaat door de te snelle en/of te diepe ademhaling van de slachtoffers. Wanneer we ademhalen op een normale, rustige manier, ademen we zuurstof in en CO2, oftewel koolzuurgas, uit. Wanneer iemand hyperventileert zal hij/zij meer zuurstof inademen en ook meer koolzuurgas uitademen. Het inademen van extra zuurstof heeft geen noemenswaardige gevolgen, maar het uitademen van meer koolzuurgas veroorzaakt een hele resem fysieke klachten.

Door meer koolzuurgas uit te ademen dan goed is voor hun lichaam, veroorzaken de slachtoffers van hyperventilatie een daling van de koolzuurgaswaarden in hun bloed waardoor de PH waarde van hun bloed zal stijgen. Door het CO2tekort zullen de bloedvaten gaan samentrekken waardoor er tintelingen rond de mond, in de tong en in de vingers en voeten kunnen ontstaan. De spieren zullen, als reactie op de gestegen PH waarde van het bloed, melkzuur gaan produceren, waardoor ze zullen gaan samentrekken. Hierdoor ontstaan o.a. de hartkloppingen, het trillen en de pijnlijke spieren. Het niveau van het aantal deeltjes calcium in het bloed zal ook verminderen, waardoor er stijfheid, ook van de tong, kan optreden.

Dit bemoeilijkt het spreken en kan erg beangstigend zijn. Zowel de tintelingen in de tong als de stijfheid van de tong zijn dus een gevolg van het CO2tekort en de verandering van de PH waarde van het bloed veroorzaakt door de te snelle en/of te diepe ademhaling.

 

De behandeling tegen hyperventilatie en haar lastige symptomen, zoals tintelingen in de tong

Om van hyperventilatie en haar symptomen, zoals tintelingen in de tong, verlost te geraken moet de ademhaling weer genormaliseerd worden zodat het tekort aan CO2 weer kan worden aangevuld. In het geval van acute hyperventilatie kan dit gemakkelijk bekomen worden door rustig in – en uit te ademen in een papieren zakje. Is er geen papieren zakje voorhanden, dan kan men evengoed de handen als een kommetje rond de neus en mond vouwen en zo op een kalme manier ademhalen. Hierdoor zal de ademhaling vertragen en zal het CO2tekort hersteld worden.

De typische symptomen, zoals de tintelingen in de tong, zullen vervolgens vanzelf weer verdwijnen. In het geval van chronische hyperventilatie moet natuurlijk het hyperventileren zelf eerst vastgesteld worden. Wanneer iemand last heeft van de typische symptomen van hyperventilatie, zoals de tintelingen in of de stijfheid van de tong, kan de arts beslissen om een provocatietest of een bloedgas test uit te voeren. Wanneer het resultaat van deze test aantoont dat het om chronische hyperventilatie gaat, dan zal dit voor de patiënt een hele opluchting zijn. Nu beseft hij/zij zich dat er geen medisch probleem in het spel is, maar dat zijn/haar verkeerde ademhaling aan de basis ligt van zijn/haar fysieke klachten.

Vervolgens moet de oorzaak van de versnelde en/of te diepe ademhaling gevonden en behandeld worden. Meestal gaat het om een onverwerkt trauma, relationele problemen of simpelweg een te stresserend leven. Dit kan het best gebeuren onder begeleiding van een therapeut. Ademhalingsoefeningen kunnen het slachtoffer helpen bij het corrigeren van de ademhaling. Ontspanningstechnieken kunnen helpen bij het leren kalm blijven en het zich leren ontspannen en angstremmende medicatie kan de angst – en/of stressgevoelens aanpakken. Spijtig genoeg kent dit soort medicatie vaak vervelende bijwerkingen.

Maar wie lijdt aan chronische hyperventilatie als gevolg van angst en/of stress kan ook kiezen voor een alternatieve behandelingsmethode, zoals Bachbloesem therapie. Zo zal de Bachbloesem mix 84 angsten helpen overwinnen, spanningen helpen verminderen, onverwerkte emoties helpen oplossen en helpen bij het kalm blijven. De Bachbloesem mix 84 is dus ideaal voor wie te kampen krijgt met chronische hyperventilatie als gevolg van angst of stress en liever de bijwerkingen van de klassieke angstremmende medicatie wil vermijden. Wanneer de ademhaling weer normaal verloopt en de psychische oorzaak van de verkeerde ademhaling werd gevonden en aangepakt, zal het CO2tekort blijvend hersteld worden en zullen de symptomen van hyperventilatie, zoals tintelingen in de tong, vanzelf weer verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina