Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

De relatie tussen hyperventilatie en zwanger zijn

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Een milde vorm van hyperventilatie is normaal wanneer je zwanger bent. Hyperventilatie betekent te snel en/of te diep ademhalen, ‘ te veel ademen’ met andere woorden. Wanneer je zwanger bent en last hebt van hyperventilatie, dan kan je last krijgen van een licht gevoel in je hoofd en van kortademigheid. Dit is een gevolg van het inademen van te veel zuurstof en het uitademen van te veel koolzuurgas ten gevolge van de te snelle ademhaling.

Hyperventilatie wordt het vaakst veroorzaakt door angst, paniek of stress. Wanneer je tijdens je zwangerschap hyperventileert, dan heeft die hyperventilatie echter vaak een andere oorzaak. Ze wordt het vaakst veroorzaakt door de toename van zuurstof in je lichaam. Wanneer de hyperventilatie optreedt tijdens de bevalling, dan kan dit echter wel het gevolg zijn van de angst die ontstaat als gevolg van de pijn die voor veel vrouwen overweldigend en beangstigend is.

 

Waarom kan je last krijgen van hyperventilatie wanneer je zwanger bent?

Wanneer je last krijgt van hyperventilatie wanneer je zwanger bent, dan heeft dit dus vooral te maken met de toename van zuurstof in je lichaam. Deze milde vorm van hyperventilatie is normaal tijdens de zwangerschap. Pas wanneer de hyperventilatie extreme vormen aanneemt moet er medische hulp ingeroepen worden. De veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van een zwangere vrouw, met als doel de zwangerschap tot een goed einde te brengen en de foetus zo veel mogelijk te beschermen, hebben een effect op het ademhalingsstelsel van de zwangere vrouw.

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam 20 tot 40 % meer zuurstof nodig, omdat je nu niet meer alleen je eigen lichaam van zuurstof moet voorzien, maar ook je kindje, de placenta en je baarmoeder. Je lichaam kan zorgen voor extra zuurstof tijdens de zwangerschap door een verandering die optreedt in je manier van ademhalen. Daarbij komt nog dat je baarmoeder uitzet naarmate je baby groeit. Daarom zal op een gegeven moment de fundus, oftewel de bovenkant van je baarmoeder, tegen je diafragma aandrukken. Dit veroorzaakt meer druk op de longen. Die extra druk op de longen veroorzaakt de kortademigheid die zo typisch is tijdens een zwangerschap.  

De toename van het hormoon progesteron tijdens de zwangerschap heeft ook een effect op je ademhaling. Progesteron maakt de ademhalingsspieren losser en veroorzaakt op die manier een vermindering van de ademhalingsweerstand.

 

Wat te doen tegen hyperventilatie wanneer je zwanger bent

Als je een milde vorm van hyperventilatie hebt wanneer je zwanger bent, dan moet je jezelf geen zorgen maken. De extra zuurstof die je zo binnenkrijgt is goed voor jou en je baby. Maar wanneer de hyperventilatie extreem wordt, dan moet er wel ingegrepen worden.

Wanneer er een hyperventilatie aanval optreedt, dan kan de zwangere vrouw in een papieren zakje rustig in – en uitademen totdat de ademhaling weer normaal verloopt. Wanneer ze regelmatig last heeft van hyperventilatie aanvallen, geen milde vorm van hyperventilatie dus, dan wordt er best een arts gecontacteerd. Je kan jezelf voorbereiden op de bevalling, door middel van ademhalingsoefeningen, om extreme hyperventilatie tijdens de bevalling te vermijden. Deze ademhalingsoefeningen zullen je leren hoe je op een correcte manier moet ademhalen tijdens de bevalling en zullen de kans kleiner maken dat je in paniek geraakt en begint te hyperventileren.

De epidurale verdoving die veel vrouwen laten zetten zal er eveneens voor zorgen dat, doordat je geen pijn meer voelt, er geen hyperventilatie zal optreden tijdens de bevalling. Door geregeld ademhalingsoefeningen te doen wanneer je zwanger bent, kan je ook de milde vorm van hyperventilatie onder controle houden.

 

 

Andere artikelen
Top van de pagina