Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie na de bevalling

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie ontstaan na de bevalling?

Na de bevalling kan hyperventilatie ontstaan. Hyperventilatie houdt in dat het slachtoffer sneller en/of dieper gaat ademhalen en dus letterlijk ‘ te veel’ gaat ademen. Het slachtoffer verliest de controle over haar ademhaling en dit kan erg beangstigend zijn. Wanneer een vrouw na de bevalling hyperventileert, dan ademt ze meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit dan normaal. Het inademen van meer zuurstof kan geen kwaad, maar het uitademen van meer koolzuurgas heeft wel gevolgen. Door het uitademen van meer koolzuurgas dan goed is voor haar lichaam, zullen de koolzuurgaswaarden in haar bloed dalen en zal de PH waarde van haar bloed veranderen. Dit lokt allerlei nare symptomen uit : de symptomen van hyperventilatie. Deze symptomen zullen angstgevoelens uitlokken en de angst zal de hyperventilatie verergeren.

Enkele van de symptomen van hyperventilatie zijn : pijn in de borst, hartkloppingen, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, pijnlijke spieren, kortademigheid, duizeligheid, flauwvallen, overgeven, misselijkheid, verstrooidheid en vermoeidheid. Het is begrijpelijk dat, wanneer ze zich gewaar wordt van deze beangstigende symptomen, de vrouw na haar bevalling vaak verkeerdelijk zal gaan denken dat er iets ernstigs aan de hand is. Hyperventilatie is echter niet gevaarlijk. Door het weer rustig worden en door de ademhaling moedwillig te vertragen zal de hyperventilatie in de meeste gevallen snel weer overgaan.

 

Waarom ontstaat er soms hyperventilatie na de bevalling?

Hyperventilatie  na de bevalling kan uitgelokt worden door de angst die een vrouw voelt tijdens de bevalling. De pijn waarop zij niet is voorbereid kan leiden tot extreme angst en deze angst kan dus hyperventilatie uitlokken. Ook een verkeerde ademhaling tijdens de bevalling kan leiden tot hyperventilatie.

Niet alleen tijdens en na de bevalling kan hyperventilatie optreden, maar ook tijdens de zwangerschap is hyperventilatie mogelijk. Een milde vorm van hyperventilatie is zelfs normaal tijdens de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap heeft het lichaam 20 tot 40 % meer zuurstof nodig omdat de vrouw niet alleen meer zichzelf van zuurstof moet voorzien, maar ook haar kind, de placenta en de baarmoeder. Deze extra zuurstof kan voorzien worden door de ademhaling te versnellen, door milde hyperventilatie dus.

De baarmoeder zal ook uitzetten naarmate de zwangerschap vordert en op een bepaald moment zal de bovenkant van de baarmoeder tegen het diafragma aandrukken. Dit veroorzaakt een grotere druk op de longen en deze extra druk zorgt eveneens voor kortademigheid. Ook de toename van progesteron tijdens de zwangerschap heeft een effect op de ademhaling van de zwangere vrouw omdat dit hormoon de ademhalingsweerstand doet verminderen.  

 

Hoe hyperventilatie na de bevalling voorkomen?

Hyperventilatie na de bevalling kan voorkomen worden door zich goed voor te bereiden op de bevalling door middel van ademhalingsoefeningen. Op die manier zal de vrouw weten hoe ze op een juiste manier moet ademhalen tijdens de bevalling en kan extreme hyperventilatie na of tijdens de bevalling vermeden worden.

Deze ademhalingsoefeningen kunnen gevolgd worden bij een kinesist. Wanneer deze ademhalingsoefeningen correct worden uitgevoerd tijdens de bevalling zal de kans dat de vrouw in paniek schiet en begint te hyperventileren tijdens de bevalling gevoelig verkleinen. Ook een epidurale verdoving die ervoor zorgt dat de vrouw tijdens de bevalling geen of bijna geen pijn meer voelt, zal de kans op hyperventilatie verkleinen. De milde vorm van hyperventilatie tijdens de zwangerschap veroorzaakt over het algemeen geen problemen en is zelfs heilzaam voor de vrouw en haar ongeboren kind. Mocht er toch een hyperventilatie aanval optreden, dan is deze eenvoudig te behandelen door middel van een papieren zakje. Door het in – en uitademen in een papieren zakje zal de ademhaling vertraagd worden en zal het verlies aan koolzuurgas worden tegengegaan. Wanneer er geen papieren zakje voorhanden is, dan is er geen reden tot paniek.

Ook het komvormig vouwen van de handen rond de neus en mond zal er voor zorgen dat de ademhaling vertraagd wordt en zal het slachtoffer de mogelijkheid bieden om de controle over haar ademhaling terug te winnen. Wanneer een vrouw regelmatig last heeft van hyperventilatie aanvallen moet er echter wel een dokter worden gecontacteerd. Door zich goed voor te bereiden op de bevalling, door middel van ademhalingsoefeningen en door te kiezen voor één of andere vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling, kan hyperventilatie tijdens en na de bevalling vermeden worden.

 

Andere artikelen
Top van de pagina