Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Wat is hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan een vrouw te maken krijgen met hyperventilatie.

Hyperventilatie is het te snel en te diep ademhalen, meestal als gevolg van paniek of angst.

Het ademen gaat zo snel dat het lichaam te veel koolzuurgas verliest en te veel zuurstof opneemt.

Vrouwen die tijdens de zwangerschap hyperventileren hebben vaak last van een licht gevoel in het hoofd en kortademigheid. 

Angst en paniek zijn echter niet de voornaamste redenen voor een aanval van hyperventilatie tijdens de zwangerschap. Hyperventilatie tijdens de zwangerschap heeft veel meer te maken met de toename van zuurstof in het lichaam. 

 

Waarom krijgen sommige vrouwen te maken met hyperventilatie tijdens de zwangerschap

De vraag is nu waarom vrouwen tijdens de zwangerschap vaak te kampen krijgen met hyperventilatie.

Wanneer een vrouw zwanger wordt ondergaat haar lichaam tal van veranderingen die haar helpen de zwangerschap goed te doorkomen en de groeiende foetus te beschermen. Een aantal van deze veranderingen hebben een direct effect op het ademhalingssysteem van de zwangere vrouw. 

Wanneer een vrouw zwanger wordt heeft haar lichaam 20 tot 40 % meer zuurstof nodig.

Ze moet vanaf nu niet alleen haar eigen lichaam voorzien van zuurstof, maar moet ook haar ongeboren kind, de placenta en de baarmoeder van zuurstof voorzien. Deze nood aan extra zuurstof wordt ingevuld door veranderingen in de manier van ademhalen tijdens de zwangerschap. 

Wanneer de zwangerschap verder evolueert zet de baarmoeder uit om de groei van de foetus aan te kunnen. De bovenkant van de baarmoeder, de fundus, drukt tegen het diafragma van de zwangere vrouw en veroorzaakt zo extra druk op de longen. Deze extra druk op de longen zorgt voor de typische kortademigheid tijdens de zwangerschap. 

Een andere belangrijke verandering in het lichaam van een zwangere vrouw heeft te maken met het hormoon progesteron. De aanwezigheid van progesteron stijgt aanzienlijk tijdens de zwangerschap. Dit om er voor te zorgen dat de binnenkant van de baarmoeder dik genoeg wordt om het bevruchte eitje te kunnen voeden. De toename van progesteron tijdens de zwangerschap heeft echter ook een effect op de ademhaling. Het maakt de ademhalingsspieren losser en zorgt zo voor een afname van de weerstand tijdens het ademen.

Progesteron maakt ook het ademhalingscentrum in de hersenen veel gevoeliger voor koolzuurgas. Meer zuurstof is heilzaam voor de zwangere vrouw, haar foetus, de placenta en de baarmoeder. Men kan dus stellen dat een milde vorm van hyperventilatie tijdens de zwangerschap noodzakelijke is om de zwangerschap tot een goed einde te brengen.

 

Wat kan je doen tegen hyperventilatie tijdens de zwangerschap

Hoewel een milde vorm van hyperventilatie tijdens de zwangerschap normaal is, moet er echter aan de alarmbel worden getrokken wanneer de hyperventilatie een abnormale, extreme vorm aanneemt.

Eén van de beste manieren om een hyperventilerende zwangere vrouw te helpen is haar te laten ademen in een papieren zak. Op die manier ademt ze het te veel aan uitgeademde koolzuurgas weer in. 

De pijn tijdens de bevalling kan zo indrukwekkend en beangstigend zijn dat ze kan leiden tot extreme hyperventilatie. Voor de bevalling moet een vrouw kiezen welk type van pijnbestrijding zij zal kiezen. 

Ze kan kiezen voor een epidurale verdoving, een farmacologische behandeling, of ze kan kiezen voor een niet-farmacologische behandeling zoals bijvoorbeeld ademhalingstechnieken. Op die manier kan extreme hyperventilatie tijdens de bevalling worden voorkomen. 

Door regelmatig ademhalingsoefeningen te doen kan hyperventilatie tijdens de zwangerschap ook worden opgevangen of voorkomen.

 

 

Andere artikelen
Top van de pagina