Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

De beste hulpmiddelen tegen hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Bestaan er hulpmiddelen tegen hyperventilatie?

Zowel tegen chronische als tegen acute hyperventilatie bestaan er verschillende hulpmiddelen. We spreken van hyperventilatie wanneer iemand te snel en/of te diep ademt. Hyperventilatie betekent dan ook letterlijk ‘ te veel’ ademen en dit is exact wat haar slachtoffers doen. Tijdens het hyperventileren wordt er meer zuurstof ingeademd en meer koolzuurgas uitgeademd dan normaal. Het verlies van te veel koolzuurgas brengt een daling van de koolzuurgaswaarden in ons bloed met zich mee. Deze daling zorgt op haar beurt voor een stijging van de PH waarde van het bloed. Het bloed wordt meer alkalisch. Het tekort aan koolzuurgas, oftewel CO2, veroorzaakt verschillende fysieke symptomen.

Deze worden de symptomen van hyperventilatie genoemd. Enkele van de vaakst vermelde symptomen zijn : pijn in de borst, hartkloppingen, tintelingen rond de mond in de handen en in de voeten, misselijkheid, vermoeidheid, trillen, verstrooidheid, concentratieproblemen, een licht gevoel in het hoofd, winderigheid, een opgeblazen gevoel, vaak boeren, duizeligheid en pijnlijke spieren. Hyperventilatie wordt het vaakst veroorzaakt door angst en/of stress. De symptomen van hyperventilatie zullen nog meer angst en stress veroorzaken en zo komen de slachtoffers vaak terecht in een vicieuze cirkel.

 

Hulpmiddelen tegen acute hyperventilatie

Tegen acute hyperventilatie, ook wel hyperventilatie aanval genoemd, bestaan er eenvoudige hulpmiddelen. Acute hyperventilatie wordt vaak veroorzaakt door angst, stress of paniek. Een hyperventilatie aanval treedt meestal op na een schokkende gebeurtenis en kan bijvoorbeeld optreden na een auto-ongeval of na het vernemen van het overlijden van een naaste. Ook mensen die leiden aan een angst – of paniekstoornis kunnen beginnen hyperventileren wanneer ze geconfronteerd worden met de oorzaak van hun angst.

De slachtoffers van een hyperventilatie aanval zullen duidelijk merkbaar sneller en/of dieper beginnen ademen en zullen de controle over hun eigen ademhaling verliezen. Door het verlies van te veel koolzuurgas zullen de symptomen van hyperventilatie hun intrede maken en voor nog meer angst zorgen. Vaak denken mensen die een hyperventilatie aanval krijgen dat er iets ernstigs aan de hand is en dat ze bijvoorbeeld een hartaanval krijgen. Wanneer iemand een aanval van hyperventilatie krijgt dan is het bekendste hulpmiddel een papieren zakje.

Het in – en uitademen in dit zakje zal er voor zorgen dat de ademhaling van het slachtoffer vertraagd en zal er eveneens voor zorgen dat het te veel aan uitgeademde CO2 weer wordt ingeademd. Mocht er geen papieren zakje voorhanden zijn, dan kan men evengoed de handen komvorming om de neus en mond vouwen en rustig in – en uitademen. Dit heeft hetzelfde effect. Ook het toeknijpen van één neusgat en het inademen door het ander neusgat en vervolgens weer uitademen door de mond zal de ademhaling vertragen en het slachtoffer de mogelijkheid bieden de controle over zijn/haar ademhaling terug te winnen. Het is van groot belang dat het slachtoffer zo kalm mogelijk blijft.

Zoek een rustige, koele ruimte op, probeer kalm te blijven en de ademhaling te vertragen. Dit zijn de beste hulpmiddelen tegen acute hyperventilatie.

 

Hulpmiddelen tegen chronische hyperventilatie

Er bestaan ook hulpmiddelen tegen chronische hyperventilatie. Chronische hyperventilatie is echter veel moeilijker te detecteren dan acute hyperventilatie. Slachtoffers van chronische hyperventilatie ademen ook te snel en te veel, maar ze doen dit quasi onmerkbaar. Ze zullen vaak geeuwen en/of zuchten en eveneens last hebben van de typische symptomen, maar deze niet in verband kunnen brengen met hun verkeerde ademhaling.

Angst en stress liggen, net als bij acute hyperventilatie, het vaakst aan de basis van chronische hyperventilatie. Wanneer er vermoedens bestaan omtrent chronische hyperventilatie, dan kan, door middel van een bloedgas test, het tekort aan koolzuurgas worden vastgesteld en dus hyperventilatie worden gediagnosticeerd. Daarna kan de behandeling starten. Door middel van psychotherapie kan de oorzaak van de chronische hyperventilatie gezocht en behandeld worden. Door het aanleren van ontspanningsoefeningen en ademhalingstechnieken kan het slachtoffer leren kalm te blijven tijdens stresserende situaties en weer leren op een juiste manier adem te halen. Door Bachbloesem therapie en met name door middel van de Bachbloesem mix 84 kan het slachtoffer geholpen worden bij het overwinnen van de angsten, het kalm blijven tijdens stresserende situaties en het oplossen van onverwerkte emoties.

De Bachbloesem mix 84 helpt eveneens spanningen te verminderen en kent, in tegenstelling tot angstremmende medicatie, geen bijwerkingen. Therapie, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken, yoga en Bachbloesem therapie vormen samen de beste hulpmiddelen tegen chronische hyperventilatie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina