Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Eerste hulp bij hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Bestaat er hulp tegen hyperventilatie?

Ja, er bestaat hulp tegen hyperventilatie. Zowel tegen chronische als tegen acute hyperventilatie bestaan er hulpmiddelen. Hyperventilatie betekent letterlijk ‘ te veel’ ademen. De mensen die last hebben van hyperventilatie ademen te snel en/of te diep waardoor ze de typische, vervelende symptomen van hyperventilatie zullen ondervinden. Deze symptomen zijn het gevolg van het verlies van te veel koolzuurgas door de verkeerde ademhaling. Tijdens het hyperventileren ademen de slachtoffers te veel zuurstof in en te veel koolzuurgas, of CO2, uit. Door het verlies van te veel koolzuurgas dalen de koolzuurgaswaarden in hun bloed en zal de PH waarde van hun bloed veranderen. Dit veroorzaakt de verschillende fysieke symptomen van hyperventilatie zowel bij de slachtoffers van acute als bij de slachtoffers van chronische hyperventilatie.

Enkele van de vaakste vernoemde symptomen van hyperventilatie zijn : kortademigheid, pijn in de borst, hartkloppingen, tintelingen rond de mond en in de armen en voeten, trillen, verstrooidheid, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid, boeren, een licht gevoel in het hoofd en pijnlijke spieren. Deze symptomen zijn een direct gevolg van het tekort aan koolzuurgas veroorzaakt door de te snelle en/of te diepe ademhaling. Deze symptomen zijn vaak zo indrukwekkend dat de slachtoffers van hyperventilatie verkeerdelijk gaan denken dat ze leiden aan een ernstige medische aandoening of dat ze op het punt staan een hartaanval te krijgen. Niets is minder waar.

Hyperventilatie is niet gevaarlijk en kent een relatief eenvoudige behandeling. Hyperventilatie wordt het vaakst veroorzaakt door angst, paniek en/of stress, maar in sommige gevallen kan de hyperventilatie echter veroorzaakt worden door ernstige medische aandoeningen zoals hartproblemen, longproblemen of bloedingen. Wanneer de versnelde ademhaling gepaard gaat met erge pijn of wanneer het slachtoffer bloedt, dan moet er wel medische hulp ingeroepen worden. In het geval van hyperventilatie veroorzaakt door angst is dit niet nodig en is een thuisbehandeling in de meeste gevallen mogelijk.

 

Hulp bij acute hyperventilatie

De hulp tegen acute hyperventilatie bestaat uit het moedwillig vertragen van de ademhaling zodat het verlies aan koolzuurgas wordt goedgemaakt. Wanneer angst aan de basis ligt van de acute hyperventilatie, ook wel hyperventilatie aanval genoemd, dan moet het slachtoffer weggeleid worden van de bron van angst en/of paniek. Daarna moet het slachtoffer gekalmeerd worden. Als buitenstaander kan u het slachtoffer helpen door rustig op hem/haar in te praten en bemoedigend toe te spreken. Breng het slachtoffer indien mogelijk naar een rustige, koele ruimte. Het bekendste hulpmiddel bij acute hyperventilatie is wellicht het typische bruine, papieren zakje. Door in en uit te ademen in een papieren zakje zal de ademhaling vertragen en het verlies aan CO2 worden gecompenseerd.

Wanneer er geen papieren zakje voorhanden is, dan kan men evengoed de handen komvormig om de neus en mond vouwen en zo een 15-tal keer in – en uitademen. Ook het toeknijpen van één neusgat en het inademen door het andere neusgat en uitademen door de mond zal de ademhaling gevoelig vertragen. Wanneer de hyperventilatie na een halfuur niet verbetert, dan moet er medische hulp ingeroepen worden. De symptomen van hyperventilatie hierboven vermeld kunnen echter nog uren na de aanval gevoeld worden. Wanneer een angst – of paniekstoornis aan de basis ligt van de hyperventilatie aanvallen, dan kan er overwogen worden in therapie te gaan om zo de angst te overwinnen en komaf te maken met de aanvallen van hyperventilatie.

 

Hulp bij chronische hyperventilatie

Ook tegen chronische hyperventilatie bestaat er hulp. Deze hulp bestaat meestal uit een combinatie van therapie, ademhalingsoefeningen, relaxatietechnieken en eventueel medicatie.
Het detecteren van chronische hyperventilatie is helaas meestal niet zo simpel. De slachtoffers van chronische hyperventilatie ademen, net als de slachtoffers van een hyperventilatie aanval, te snel en/of te diep, maar zijn zich hiervan meestal niet bewust. De slachtoffers van chronische hyperventilatie ademen quasi onmerkbaar te veel. Vaak werd deze verkeerde ademhaling veroorzaakt door een onverwerkt trauma, een stresserend leven, financiële problemen, relationele problemen, etc.… De hersenen zijn deze verkeerde ademhaling als correct gaan aannemen en doen er alles aan om deze nieuwe ademhaling vol te houden.

Omwille van deze reden zullen de slachtoffers van chronische hyperventilatie bijvoorbeeld vaak geeuwen en/of zuchten. De slachtoffers van chronische hyperventilatie zullen ook last hebben van de symptomen van hyperventilatie, maar zullen deze niet kunnen linken aan hun verkeerde ademhaling. Vandaar dat ze vaak verkeerdelijk denken dat ze leiden aan een ernstige aandoening en dit versterkt hun angst – en/of stressgevoelens alleen maar meer. Door middel van therapie kan er gezocht worden naar de oorzaak van de hyperventilatie en kan de oorzaak behandeld worden. Door middel van ademhalingsoefeningen, yoga en relaxatietechnieken kan het slachtoffer weer juist leren ademhalen en leren kalm blijven in stresserend situaties. Aangezien hyperventilatie vaak veroorzaakt wordt door angst, wordt er ook vaak angstremmende medicatie voorgeschreven als behandelingsmethode.

Dit soort medicatie kent echter bijwerkingen en dus kan er beter gekozen worden voor een hulpmiddel zonder bijwerkingen zoals de Bachbloesem mix 84 die het slachtoffer in staat stelt zijn/haar angsten te overwinnen, kalm te blijven en onverwerkte emoties op te lossen. Ideaal dus voor wie leidt aan chronische hyperventilatie. Deze behandelingsmethoden vormen samen de beste  hulp tegen chronische hyperventilatie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina