Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en EHBO

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


EHBO bij hyperventilatie

Volg je een EHBO cursus, dan is de kans groot dat ook hyperventilatie aan bod zal komen. In de cursus zal dan behandeld worden hoe je moet omgaan met iemand die een hyperventilatie aanval krijgt, ook wel acute hyperventilatie genoemd. Ook al vraagt zo’n aanval geen dringende medische hulp, het is allemaal wel erg indrukwekkend en beangstigend, zowel voor het slachtoffer als voor de omstanders. Acute hyperventilatie is dus niet gevaarlijk en de hulpdiensten bellen is overbodig, maar er moet wel wat aan gedaan worden, liefst onder begeleiding van iemand die weet wat er gebeurt en die weet wat er moet gebeuren om de aanval te doen stoppen. En dat kan je leren via een cursus EHBO.

 

EHBO bij hyperventilatie : wat gebeurt er eigenlijk tijdens een hyperventilatie aanval ?

Het is nuttig te weten wat er juist met het slachtoffer van een hyperventilatie aanval gebeurt wanneer je EHBO wil toedienen. Op die manier kan je het slachtoffer uitleggen wat er in zijn/haar lichaam gebeurt en dat de situatie niet ernstig is. Een hyperventilatie aanval ontstaat vaak als reactie op angst, stress en/of paniek. Een mensenmassa, een confrontatie met iets waar men erg bang voor is, een angst – en/of paniekstoornis kunnen er toe leiden dat iemand veel sneller en/of dieper gaat ademen dan normaal. En dit heeft zo zijn consequenties voor het lichaam. De slachtoffers ademen namelijk meer zuurstof in en meer koolzuurgas uit tijdens zo’n aanval.

Op die manier verliezen ze te veel koolzuurgas en zullen de koolzuurgaswaarden in hun bloed gaan dalen. De PH waarde van hun bloed zal hierdoor stijgen en hun bloed zal minder zuur worden. Koolzuurgas, oftewel CO2, vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en een tekort aan dit gas zal allerlei vervelende en verontrustende symptomen teweegbrengen. Deze symptomen zullen nog meer angst creëren en de hyperventilatie zal verergeren. Een aantal van deze symptomen zijn : pijn in de borst, hartkloppingen, kortademigheid, tintelingen, trillen, duizeligheid, concentratieproblemen, een wazig zicht en het gevoel hebben flauw te gaan vallen. Na de aanval voelen de slachtoffer zich erg moe en kunnen ze last krijgen van pijnlijke spieren. Deze symptomen staan allemaal in verband met het koolzuurgastekort en met de angst – en/of stressgevoelens van het slachtoffer.

Hoewel ze zeer ernstig kunnen lijken, zijn ze dit niet en worden ze simpelweg veroorzaakt door een verkeerde ademhaling en angst en/of stress. Als hulpverlener is het belangrijk dit te weten en dit uit te leggen aan het slachtoffer van een hyperventilatie aanval, zodat er al een groot stuk van diens angstgevoelens omtrent zijn/haar lichamelijke symptomen kan weggenomen worden.

 

EHBO bij hyperventilatie : wat kan je doen?

Er bestaat wel degelijk EHBO in het geval van hyperventilatie. Als hulpverlener of omstander kan je het slachtoffer helpen door hem/haar naar een rustige en liefst koele ruimte te brengen. Vraag aan de omstanders om afstand te nemen en blijf zelf rustig. Spreek het slachtoffer toe op een kalme manier en leg hem/haar uit wat er gebeurt en dat de symptomen zullen wegebben wanneer zijn/haar ademhaling weer normaal verloopt.

Probeer eerst of het slachtoffer zelf in staat is om zijn/haar ademhaling weer onder controle te krijgen. Dat kan door rustig in te ademen door de neus en weer uit te ademen door de mond, eventueel met één neusgat toegeknepen. Zorg ook voor afleiding, zodat het slachtoffer zich niet constant focust op zijn/haar ademhaling. Als dit niet werkt, dan kan het slachtoffer in – en uitademen in een papieren zakje.

Dit zal niet alleen de ademhaling vertragen, maar ook meteen het koolzuurgastekort compenseren. Als het slachtoffer hier weigerachtig tegenover staat, wat kan omdat het een benauwd gevoel kan geven, dan kan hij/zij ook de beide handen komvormig om de neus en mond vouwen en op die manier rustig ademen. Vergeet niet om bij de kleinste verbetering positief te reageren. Wanneer er na de EHBO bij hyperventilatie geen verbetering optreedt, contacteer dan een arts of bel de hulpdiensten.

 

Andere artikelen
Top van de pagina