Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Wat zijn de meest voorkomende hyperventilatieklachten?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie veroorzaakt de typische, vervelende hyperventilatieklachten.

Enkele van de vaakst vermelde hyperventilatieklachten zijn : pijn in de borst, hartkloppingen, kortademigheid, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, concentratieproblemen, een licht gevoel in het hoofd, een opgeblazen gevoel, winderigheid en pijnlijke spieren. Wanneer het gaat over chronische hyperventilatie dan kan men het vaak geeuwen en/of zuchten ook tot de hyperventilatieklachten rekenen. Tot slot kunnen de hyperventilatieklachten ook psychische gevolgen hebben zoals angst en stress en kunnen ze in sommige gevallen zelfs leiden tot depressie.

 

Wat veroorzaakt de hyperventilatieklachten?

De hyperventilatieklachten worden veroorzaakt door de te lage koolzuurgaswaarden in het bloed ten gevolge van de versnelde ademhaling. Wanneer we hyperventileren ademen we te snel en/of te diep. We ademen dus letterlijk te veel.

Door de te snelle en/of te diepe ademhaling ademen we te veel zuurstof in en te veel koolzuurgas uit. Het inademen van te veel zuurstof heeft geen noemenswaardige gevolgen, maar het uitademen van te veel koolzuurgas heeft wel gevolgen voor ons lichaam. Door het uitademen van te veel koolzuurgas dalen de koolzuurgaswaarden in ons bloed en zal de PH waarde van ons bloed stijgen. Het bloed wordt meer alkalisch. Aangezien koolzuurgas, oftewel CO2, een natuurlijke spierontspanner is en één van de belangrijkste stimuli voor onze ademhaling vernauwen de aders waardoor de zuurstoftoevoer naar de hersenen vermindert. Dit veroorzaakt de typische hyperventilatieklachten.

Deze klachten kunnen leiden tot angst wanneer de hyperventilatieklachten niet in verband gebracht worden met de verkeerde ademhaling. Soms gaan slachtoffers van een hyperventilatie aanval en de slachtoffers van chronische hyperventilatie verkeerdelijk denken dat ze leiden aan een ernstige ziekte of denken ze dat ze hart – of longproblemen hebben. Hyperventilatie is echter ongevaarlijk.

De angst die ontstaat door de hyperventilatieklachten zal wel de hyperventilatie verergeren. Angst en hyperventilatie gaan vaak hand in hand. Het is dus belangrijk voor het slachtoffer dat hij/zij de hyperventilatieklachten in verband stelt met zijn/haar hyperventilatie om angstgevoelens te vermijden en de controle te herwinnen over zijn/haar ademhaling.

 

De behandeling tegen hyperventilatieklachten

Er bestaan verschillende mogelijke behandelingen tegen de hyperventilatieklachten. Allereerst moeten we een verschil maken tussen acute hyperventilatie en chronische hyperventilatie. Acute hyperventilatie is de bekendste vorm van hyperventilatie waarbij het slachtoffer plots en duidelijk waarneembaar te snel en/of te diep gaat ademhalen. Deze hyperventilatie aanval gaat gepaard met de typische hyperventilatieklachten.

In het geval van acute hyperventilatie is het belangrijk dat het slachtoffer probeert kalm te blijven of probeert kalm te worden en dat de ademhaling vertraagd wordt. Dit kan bekomen worden door in een papieren zakje te ademen zodat de ademhaling rustiger gaat verlopen en zodat het verlies aan koolzuurgas wordt gecompenseerd. Wanneer er geen papieren zakje aanwezig is, kan men ook de handen komvormig om de neus en mond vouwen en rustig in – en uitademen. Dit zal hetzelfde effect hebben op de ademhaling. Door het toeknijpen van één neusgat en het inademen door het andere neusgat en vervolgens uit te ademen door de mond zal de ademhaling ook vertraagd worden. Door het kalmeren en het vertragen van de ademhaling zal het slachtoffer van acute hyperventilatie de controle over zijn/haar ademhaling terugwinnen en zal de hyperventilatie verdwijnen.

Chronische hyperventilatie vereist een andere behandeling. In het geval van chronische hyperventilatie beseffen de slachtoffers zich vaak niet dat ze ‘over ademen’. Ze hebben echter wel last van de typische hyperventilatieklachten en zullen zich daardoor vaak ernstig zorgen maken. Vaak duurt het een hele tijd vooraleer de juiste diagnose wordt gesteld. De behandeling van chronische hyperventilatie bestaat vaak uit een combinatie van psychotherapie, om de oorzaak van de hyperventilatie te vinden en te behandelen, en uit ademhalingsoefeningen, relaxatietechnieken en medicatie.

Wanneer men weigerachtig staat tegenover angstremmende medicatie, dan is Bachbloesem therapie een mogelijke oplossing. De Bach bloesem mix 84 helpt spanningen te verminderen, helpt bij het kalm blijven in stresserende situaties en bij het oplossen van onverwerkte  emoties. Ideaal dus voor de slachtoffers van chronische hyperventilatie. Wanneer de oorzaak van de hyperventilatie wordt aangepakt en wanneer er geleerd wordt om terug op een juiste manier adem te halen zullen de hyperventilatie en de hyperventilatieklachten langzamerhand verdwijnen.