Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en pijn bij het slikken

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan pijn bij het slikken een gevolg zijn van hyperventilatie?

Pijn bij het slikken kan inderdaad een gevolg zijn van hyperventilatie. Hyperventilatie houdt in dat er te snel en/of te diep geademd wordt. De slachtoffers van hyperventilatie ademen letterlijk ‘te veel’ en op een verkeerde manier. Zo veroorzaken ze zelf een hele resem aan fysieke klachten die allemaal in verband te brengen zijn met hun ‘over ademen’. Hyperventilatie wordt meestal niet door een ernstige medische aandoening veroorzaakt, maar simpelweg door angst of stress.

Toch gaan de slachtoffers van hyperventilatie, omwille van hun onverklaarbare, onrustwekkende symptomen, vaak geloven dat er iets ernstigs aan de hand is. En dat valt te begrijpen, want buiten pijn tijdens het slikken, veroorzaakt hyperventilatie nog een hele waslijst aan beangstigende symptomen.

Een aantal van deze symptomen zijn : pijn in de borst, hartkloppingen, overslaan van het hart, buikpijn, hoofdpijn, trillen, tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten, kortademigheid, winderigheid, een opgeblazen gevoel, concentratieproblemen en pijnlijke spieren. De angst die ontstaat omwille van deze fysieke symptomen zal het hyperventileren verergeren. En wanneer de hyperventilatie verergert, zullen ook de fysieke symptomen verergeren. Zo komen veel slachtoffers van chronische hyperventilatie terecht in een vicieuze cirkel van angst en hyperventilatie.

Het verband tussen de fysieke symptomen en de verkeerde ademhaling moet gelegd worden om te kunnen ontsnappen uit deze vicieuze cirkel. Er bestaan twee hyperventilatie vormen. Acute hyperventilatie, de meest bekende vorm en een minder bekende vorm : chronische hyperventilatie. Vooral in het geval van chronische hyperventilatie is het verband leggen tussen de symptomen en de hyperventilatie niet erg eenvoudig. Slachtoffers van chronische hyperventilatie zijn zich namelijk zelf vaak niet eens bewust van hun te snelle en/of te diepe ademhaling en kunnen dus onmogelijk de link leggen tussen hun verkeerde ademhaling en de fysieke symptomen die ze gewaar worden.

Chronische hyperventilatie houdt in dat er bijna constant en quasi onmerkbaar ‘ te veel’ geademd wordt. In het geval van acute hyperventilatie is de link tussen de ademhaling en de symptomen veel gemakkelijker gelegd, aangezien de slachtoffers van acute hyperventilatie plots en duidelijk merkbaar sneller en/of dieper beginnen ademen. Meestal is de oorzaak van de acute hyperventilatie ook duidelijk aan te duiden.

Een schokkende gebeurtenis, zoals een auto-ongeval of het plots overlijden van een dierbare, kan bijvoorbeeld een hyperventilatie aanval uitlokken. In het geval van chronische hyperventilatie is de oorzaak vaak veel moeilijker te ontdekken. Een onverwerkt trauma, relationele problemen of gewoon een erg stresserend leven kunnen de verandering in de ademhaling in gang hebben gezet. Vervolgens gaan de hersenen deze verkeerde ademhaling aannemen als de juiste manier van ademhalen en zullen ze er alles aan doen om deze vol te houden. Beide hyperventilatie vormen zijn, wanneer ze veroorzaakt werden door angst of stress, ongevaarlijk en een medische behandeling is meestal niet nodig.

 

Hoe komt het dat hyperventilatie soms pijn bij het slikken veroorzaakt?

Hyperventilatie kan pijn bij het slikken veroorzaken omwille van twee redenen. Ten eerste ademen mensen tijdens het hyperventileren op een verkeerde manier. Meestal ademen ze in door de mond en weer uit door de neus, wat een droge mond en een pijnlijke keel kan veroorzaken. Hierdoor kan er pijn tijdens het slikken ontstaan.

Ten tweede gaat hyperventilatie vaak samen met angst – en/of stressgevoelens. Angst en stress hebben een invloed op ons spijsverteringsstelsel en dit kan niet alleen diarree en maagklachten veroorzaken, maar ook keelpijn en pijn tijdens het slikken. De meeste andere symptomen van hyperventilatie, zoals hartkloppingen en tintelingen, worden veroorzaakt door het CO2 tekort dat ontstaat door de te snelle en/of te diepe ademhaling.

Er wordt tijdens het hyperventileren meer zuurstof ingeademd en meer koolzuurgas, oftewel CO2, uitgeademd. Het inademen van extra zuurstof kan geen kwaad, maar het uitademen van te veel koolzuurgas heeft wel nare gevolgen. De koolzuurgaswaarden in het bloed zullen dalen tot onder het normale niveau, wat een stijging van de PH waarde van het bloed met zich meebrengt. Het bloed wordt op die manier minder zuur en meer alkalisch. De spieren zullen trachten deze stijging tegen te gaan door melkzuur te gaan produceren.

Hierdoor zullen de spieren gaan samentrekken en zullen er tintelingen, trillen, hartkloppingen, pijn in de borst en spierpijn ontstaan. Doordat er tijdens het hyperventileren te veel lucht wordt ingeademd, kunnen slachtoffers van hyperventilatie ook last krijgen van winderigheid, zullen ze vaak moeten boeren en kunnen ze last krijgen van een opgeblazen gevoel. Al deze symptomen zijn bijzonder vervelend en verontrustend voor de slachtoffers. Voor de mentale gezondheid is het dus wel belangrijk dat de hyperventilatie en haar oorzaak worden aangepakt en dat er een verband gelegd wordt tussen de symptomen en de hyperventilatie.

 

Wat te doen tegen hyperventilatie en haar nare symptomen, zoals pijn bij het slikken

Tegen hyperventilatie en haar symptomen, zoals pijn bij het slikken, valt er gelukkig genoeg iets te doen. Beide hyperventilatie vormen worden niet op dezelfde manier behandeld. Bij acute hyperventilatie als gevolg van angst, stress of paniek zal het vaak volstaan om de ademhaling weer te normaliseren en het slachtoffer te kalmeren. Dit kan bekomen worden door in en uit te ademen in een papieren zakje, maar ook het komvormig vouwen van de handen rond de neus en mond of het toeknijpen van één neusgat en het inademen door het andere neusgat en vervolgens weer uitademen door de mond zal de ademhaling doen vertragen en het CO2 tekort weer herstellen. Is het slachtoffer weer kalm en verloopt de ademhaling weer normaal, dan zullen ook de nare symptomen, zoals pijn bij het slikken, verdwijnen.

Medische hulp is overbodig, tenzij de hyperventilatie gepaard gaat met ernstige pijn en/of bloedingen of tenzij iemand vaker last heeft van acute hyperventilatie. In het geval van chronisch hyperventilatie moet de hyperventilatie allereerst ontdekt worden. Bij een vermoeden van chronische hyperventilatie kan de arts een bloedgas test of een provocatietest uitvoeren om zo chronische hyperventilatie te kunnen diagnosticeren. Is dit het geval, dan kunnen therapie, om de oorzaak van de hyperventilatie te vinden en te behandelen, ademhalingsoefeningen, om weer op een correcte manier te leren ademen, ontspanningstechnieken, om rustig te leren blijven en angstremmende medicatie zowel de oorzaak als de verkeerde ademhaling aanpakken. Angstremmende medicatie is efficiënt, maar kent echter vaak bijwerkingen.

Wie deze bijwerkingen liever wil vermijden kan kiezen voor een alternatieve behandeling, zoals Bachbloesem therapie. De Bachbloesem mix 84 helpt spanningen te verminderen, angsten te overwinnen, onverwerkte emoties op te lossen en kalm te blijven. Deze mix is dus ideaal voor wie lijdt aan chronische hyperventilatie ten gevolge van angst en/of stress, maar liever de bijwerkingen van angstremmende medicatie wil vermijden. Wanneer de oorzaak van de hyperventilatie werd gevonden en aangepakt en wanneer de ademhaling weer werd genormaliseerd en het CO2 tekort hersteld, zullen gaandeweg de nare symptomen van hyperventilatie, zoals pijn bij het slikken, ook verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina