Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Hyperventilatie en pijn tussen de schouderbladen

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan hyperventilatie pijn tussen de schouderbladen veroorzaken?

Slachtoffers van hyperventilatie kunnen te kampen krijgen met pijn tussen de schouderbladen en met andere fysieke symptomen. Bijna al deze fysieke symptomen zijn in verband te brengen met de verkeerde ademhaling van de slachtoffers. Wanneer iemand hyperventileert ademt hij/zij namelijk te snel en/of te diep en dus letterlijk ‘te veel’. Deze te snelle en/of te diepe ademhaling veroorzaakt een onbalans in het lichaam en deze onbalans is de oorzaak van tal van fysieke ongemakken, zoals pijn in de schouderbladen.

Spijtig genoeg kunnen veel slachtoffers van hyperventilatie deze fysieke ongemakken niet in verband brengen met hun foute manier van ademhalen en zullen de fysieke symptomen angst en onrust creëren. Onterecht, want hyperventilatie is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wel begrijpelijk wanneer we kijken naar een aantal andere symptomen van hyperventilatie, zoals pijn in de borst, hartkloppingen, kortademigheid, winderigheid, duizeligheid, hoofdpijn, buikpijn, een opgeblazen gevoel, een licht gevoel in het hoofd, concentratieproblemen, trillen, tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten en spierpijn.

Hyperventilatie wordt vaak veroorzaakt door angstgevoelens en de symptomen van hyperventilatie zullen natuurlijk nog meer angst veroorzaken. De angst zal de hyperventilatie verergeren en vervolgens ook de fysieke symptomen versterken. Wanneer het verband tussen de fysieke symptomen zoals pijn tussen de schouderbladen en de hyperventilatie niet gelegd wordt, kunnen de slachtoffers van hyperventilatie terechtkomen in een vicieuze cirkel van angst en hyperventilatie. Er bestaan twee vormen van hyperventilatie : een acute en een chronische vorm. Acute hyperventilatie is de meest bekende vorm waarbij het slachtoffer plots en als reactie op gevaar of een schokkende gebeurtenis te snel en/of te diep begint te ademen en vervolgens de controle over de eigen ademhaling verliest. Deze vorm wordt het vaakst veroorzaakt door angst, stress of paniek en is het gemakkelijkst te behandelen. De tweede vorm, chronische hyperventilatie, wordt eveneens het vaakst door angst of stress veroorzaakt, maar is iets moeilijker te behandelen omdat het hyperventileren haast ‘stiekem’ gebeurt.

Slachtoffers van chronische hyperventilatie ademen haast onmerkbaar en bijna constant te snel en/of te diep. Ze zullen zich gewaar worden van de typische symptomen, zoals pijn tussen de schouderbladen, maar kunnen deze moeilijk in verband brengen met hun te snelle en/of te diepe ademhaling waar ze zich vaak zelf niet eens van bewust zijn. De symptomen creëren angst en de angst zal de symptomen verergeren. Het dus erg belangrijk, zeker in het geval van chronische hyperventilatie, dat het verband tussen de symptomen, zoals pijn tussen de schouderbladen, en de verkeerde ademhaling gelegd wordt.

 

Waarom veroorzaakt hyperventilatie soms pijn tussen de schouderbladen?

De pijn tussen de schouderbladen die vaak gevoeld wordt als gevolg van hyperventilatie kan te maken hebben met zowel de verkeerde ademhaling als met de stress en angst die aan de basis van de hyperventilatie liggen en er tegelijkertijd door veroorzaakt worden. Wanneer iemand hyperventileert zal hij/zij meer zuurstof inademen en meer koolzuurgas, oftewel CO2, uitademen dan normaal. Het inademen van meer zuurstof heeft geen noemenswaardige gevolgen, maar het uitademen van meer koolzuurgas dan goed is voor het lichaam heeft wel zo zijn gevolgen. Door meer koolzuurgas uit te ademen dan normaal zullen de koolzuurgaswaarden in het bloed dalen tot onder het normale niveau. Hierdoor zal de PH waarde van het bloed veranderen.

Het bloed zal meer alkalisch worden en minder zuur. Als reactie hierop zullen de spieren melkzuur gaan aanmaken. De melkzuurafzetting op de spieren zal het trillen, de tintelingen, de hartkloppingen en ook spierpijn veroorzaken. De grote spieren van de schoudergordel die vastzitten aan de schouderbladen zullen ook last krijgen van deze melkzuurafzetting en vandaar dat slachtoffers van hyperventilatie last kunnen krijgen van pijn tussen de schouderbladen. Maar ook angst en stress kunnen spierpijn veroorzaken. Stress en angst veroorzaken spierspanningen en kunnen dus pijn in de schouders en rug veroorzaken. Deze pijn in combinatie met de andere symptomen van hyperventilatie zal nog meer stress en angst veroorzaken die de hyperventilatie vervolgens alleen maar zullen verergeren.

 

Wat te doen om hyperventilatie en haar symptomen, zoals pijn tussen de schouderbladen, te vermijden

Wanneer hyperventilatie de oorzaak vormt van pijn tussen de schouderbladen, dan moet de verkeerde ademhaling aangepakt worden. In het geval van acute hyperventilatie, waar het verband tussen de ademhaling en de symptomen sneller gelegd wordt, volstaat het vaak de ademhaling moedwillig te vertragen, om zo het CO2 tekort tegen te gaan. Wordt de onbalans in het lichaam hersteld en is het slachtoffer gekalmeerd, dan zullen de onaangename symptomen, zoals pijn tussen de schouderbladen, vanzelf verdwijnen.

De ademhaling kan vertraagd worden met behulp van het welbekende papieren zakje. Dit zal de ademhaling doen vertragen, het CO2 tekort zal hersteld worden en de aanval zal overgaan. Bij gebrek aan een papieren zakje kan men ook de handen komvormig vouwen rond de neus en mond en zo rustig in –en uitademen. Dit zal even efficiënt de ademhaling vertragen en het CO2 tekort herstellen en wordt door sommigen zelfs beschouwd als een veiligere manier om acute hyperventilatie te behandelen. In het geval van chronische hyperventilatie zijn de slachtoffers zich vaak niet eens bewust van hun te snelle ademhaling en moet deze dus eerst vastgesteld worden door een arts. Bij een vermoeden van chronische hyperventilatie kan deze beslissen een provocatietest of een bloedgas test uit te voeren teneinde chronische hyperventilatie te diagnosticeren.

Wordt vervolgens chronische hyperventilatie vastgesteld, dan kan de behandeling van start gaan. Meestal bestaat deze behandeling uit een combinatie van ademhalingsoefeningen, om weer correct te leren ademen en het CO2 tekort te herstellen, therapie, om op zoek te gaan naar de oorzaak van de hyperventilatie en deze vervolgens aan te pakken, ontspanningstechnieken die het slachtoffer kunnen helpen bij het leren kalm blijven en angstremmende medicatie, om de angstgevoelens te beperken. Angstremmende medicatie is efficiënt, maar pakt spijtig genoeg de angstgevoelens niet echt aan, maar onderdrukt ze slechts.

Daarbij komt nog dat dit soort medicatie vaak vervelende bijwerkingen kent. Slachtoffers van chronische hyperventilatie die deze bijwerkingen wensen te vermijden, kunnen een alternatieve behandelingswijze, zoals Bachbloesem therapie, in overweging nemen. De Bachbloesem mix 84 is ideaal voor wie te maken krijgt met chronische hyperventilatie, omdat deze mix spanningen helpt verminderen, angsten helpt overwinnen, onverwerkte emoties helpt op te lossen en helpt bij het kalm blijven tijden stresserende situaties. Bachbloesem therapie kent geen enkele bijwerking. Wanneer de oorzaak van de hyperventilatie wordt gevonden en vervolgens behandeld en wanneer de ademhaling wordt vertraagd en het CO2 tekort hersteld, zullen mettertijd de hyperventilatie en haar vervelende symptomen, zoals pijn tussen de schouderbladen, verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina