Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Kan hyperventilatie pijn veroorzaken?

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Hyperventilatie kan pijn veroorzaken zoals spierpijn, pijn in de borst en buikpijn.
Deze pijn is niet allesoverheersend, maar is wel vervelend en beangstigend voor de slachtoffers van hyperventilatie. We spreken van hyperventilatie wanneer iemand te snel en/of te diep ademhaalt en dus letterlijk ‘ over ademt’. Hyperventilatie kent een acute en een chronische vorm en beide vormen worden het vaakst uitgelokt door angst, stress of paniek. Wanneer we op een normale manier ademhalen, ademen we O2 oftewel zuurstof in en CO2 oftewel koolzuurgas uit. In het geval van hyperventilatie wordt er meer zuurstof ingeademd, wat geen noemenswaardige problemen veroorzaakt, maar ook meer koolzuurgas uitgeademd.


Het uitademen van meer CO2 dan goed is voor ons lichaam heeft wel zo zijn gevolgen. Wanneer het lichaam te veel CO2 verliest zullen de koolzuurgaswaarden in het bloed dalen tot onder de normale waarden en zal de PH waarde van het bloed stijgen. Het bloed wordt zo meer alkalisch. CO2 is een belangrijk gas voor ons lichaam en een tekort aan dit gas zal de vervelende, fysieke symptomen van hyperventilatie uitlokken waaronder pijn in de borst, spierpijn, buikpijn, hoofdpijn, maar ook hartkloppingen, misselijkheid, duizeligheid, trillen, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, kortademigheid, een opgeblazen gevoel, winderigheid, vaak boeren, verstrooidheid, vermoeidheid zonder duidelijk aanwijsbare reden en concentratieproblemen.

Deze symptomen veroorzaken vaak angst bij wie te kampen krijgt met hyperventilatie en dat valt te begrijpen. Aangezien deze symptomen een gevolg zijn van de verkeerde ademhaling van het slachtoffer moet de ademhaling gecorrigeerd worden en moet het slachtoffer zich bewust worden van de link tussen zijn/haar te snelle en/of te diepe ademhaling en de pijn die hij/zij voelt als gevolg van die verkeerde ademhaling.

 

Wat als hyperventilatie erge pijn veroorzaakt?

Hyperventilatie veroorzaakt geen ernstige pijn. Wanneer hyperventilatie gepaard gaat met ernstige pijn in de borst bijvoorbeeld en wanneer deze pijn blijft aanhouden, dan kan het gaan om een hartaanval. In de meeste gevallen is hyperventilatie niet ernstig en is medische hulp overbodig. Maar wanneer het hyperventileren begeleid wordt door erge pijn en/of bloedingen, dan moeten de hulpdiensten wel zo snel mogelijk verwittigd worden. Hartproblemen, longproblemen en anemie kunnen hyperventilatie uitlokken, maar in het overgrote merendeel van de gevallen ligt angst aan de basis van een hyperventilatie aanval.

Toch komen mensen die te kampen krijgen met acute hyperventilatie vaak terecht op de spoeddienst en zullen slachtoffers van chronische hyperventilatie vaak verkeerdelijk denken dat ze lijden aan een ernstige ziekte en van de ene naar de andere specialist gestuurd worden met hun onverklaarbare pijn. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de symptomen van hyperventilatie die voornamelijk een gevolg zijn van het CO2 tekort dat uitgelokt wordt door de verkeerde ademhaling van de slachtoffers. Men spreekt van acute hyperventilatie als het slachtoffer plots en duidelijk te snel en/of te diep gaat ademen en vervolgens de controle verliest over zijn/haar ademhaling. Dit is de bekendste vorm van hyperventilatie waarbij het welbekende papieren zakje wordt bovengehaald.

Chronische hyperventilatie echter is een ander verhaal. De slachtoffers van chronische hyperventilatie zijn zich vaak niet eens bewust van hun te snelle en/of te diepe ademhaling, maar hebben wel last van pijn en de andere symptomen van hyperventilatie. Aangezien ze deze niet in verband kunnen brengen met hun verkeerde ademhaling, ontstaat er angst en ongerustheid en deze angst zal de hyperventilatie versterken.

 

Hoe hyperventilatie en de pijn die het gevolg is van hyperventilatie vermijden

Om komaf te maken met de pijn en de andere symptomen van hyperventilatie moet de ademhaling vertraagd worden, de oorzaak van de hyperventilatie aangepakt worden en moet het slachtoffer zich bewust worden van het feit dat zijn/haar angst, stress, paniek en verkeerde ademhaling als gevolg hiervan aan de basis liggen van al de fysieke klachten waarmee hij/zij te kampen krijgt. In het geval van acute hyperventilatie moet de ademhaling van het slachtoffer moedwillig vertraagd worden om zo het CO2 tekort tegen te gaan en moet het slachtoffer proberen kalm te blijven. Dit kan bewerkstelligd worden door middel van het papieren zakje, maar ook door het komvormig vouwen van de handen rond de neus en mond en vervolgens rustig in en uit te ademen, zal men het gewenste effect bereiken.

Wanneer de acute hyperventilatie een gevolg is van een confrontatie met de bron van angst van het slachtoffer, dan moet hij/zij zo snel mogelijk weggeleid worden en naar een rustige, liefst koele ruimte gebracht worden. Wanneer de ademhaling vertraagd is en wanneer het slachtoffer weer rustig is, zullen de symptomen en de pijn vanzelf verdwijnen. In het geval van chronische hyperventilatie moet de juiste diagnose allereerst gesteld worden. Dit kan, bij vermoeden van chronische hyperventilatie, gedaan worden door middel van een bloedgas test, waarbij het tekort aan CO2 kan vastgesteld worden. Is dit het geval, dan kan de behandeling van start gaan.

Door middel van therapie kan er op zoek gegaan worden naar de oorzaak van de hyperventilatie en kan deze oorzaak behandeld worden. Ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken kunnen het slachtoffer de mogelijkheid bieden weer op een juiste manier te leren ademen en om rustig te leren blijven tijdens stresserende situaties.

Bachbloesem therapie, en met name de Bachbloesem mix 84, is een goed alternatief voor wie de bijwerkingen van klassieke angstremmende medicatie wil vermijden. De Bachbloesem mix 84 helpt spanningen te verminderen, onverwerkte emoties op te lossen, angsten te overwinnen en kalm te blijven.

Deze mix is dus ideaal voor wie te kampen krijgt met chronische hyperventilatie. Bij chronische hyperventilatie zal het genezingsproces wat langer duren, maar door middel van therapie, ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en één of andere vorm van medicatie zal ook de chronische hyperventilatie en haar symptomen, zoals pijn, mettertijd verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina