Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Pijn in de kaken door hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Last van pijnlijke, verkrampte kaken als gevolg van hyperventilatie

Wie te maken krijgt met hyperventilatie heeft veel kans om ook last te krijgen van verkrampte en pijnlijke kaken. Hyperventilatie betekent niet alleen een verandering in de ademhaling, maar veroorzaakt eveneens tal van fysieke ongemakken, zoals bijvoorbeeld pijn in de kaken. Deze fysieke symptomen, de symptomen van hyperventilatie, worden veroorzaakt door de te snelle en/of te diepe ademhaling van de slachtoffers.

Hyperventilatie betekent letterlijk ‘te veel’ ademen en dit is exact wat haar slachtoffers doen. Hoewel hyperventilatie in sommige gevallen een ernstige medische oorzaak kan kennen, is de hoofdoorzaak van hyperventilatie angst en/of stress. Hyperventilatie kent dus het vaakst een psychische en geen medische oorzaak. Maar de symptomen van hyperventilatie, zoals pijnlijke kaken, veroorzaken vaak angst en onrust bij de slachtoffers die gaan geloven dat ze ernstig ziek zijn. Wanneer vervolgens geen ziekte of afwijking kan worden vastgesteld bij de arts en wanneer er geen juiste diagnose wordt gesteld, blijven veel slachtoffers van hyperventilatie te lang rondlopen met hun onverklaarbare klachten. Dit kan psychische gevolgen hebben.

Hyperventilatie is dus niet gevaarlijk voor de fysieke gezondheid van het slachtoffer, maar kan dit wel zijn voor zijn/haar mentale gezondheid. Er bestaan twee vormen van hyperventilatie, een acute en een chronische vorm. In beide gevallen zullen de slachtoffers te snel en/of te diep ademen en beide vormen veroorzaken dezelfde symptomen. Maar in het geval van acute hyperventilatie is de hyperventilatie zelf duidelijk aanwezig en in het geval van chronische hyperventilatie is dit niet het geval. We spreken van acute hyperventilatie, of hyperventilatie aanval, wanneer iemand plots en duidelijk merkbaar te snel en/of te diep gaat ademen en vervolgens de controle over de eigen ademhaling kwijtraakt. Dit is de meest bekende en meest indrukwekkende hyperventilatie vorm, maar ook de gemakkelijkst te behandelen vorm.

We spreken van chronische hyperventilatie, of het hyperventilatie syndroom, wanneer iemand quasi constant en nauwelijks waarneembaar te snel en/of te diep ademt. De slachtoffers van chronische hyperventilatie zullen zich gewaarworden van de typische symptomen, maar deze moeilijk in verband kunnen brengen met hun verkeerde ademhaling waar ze zichzelf niet eens van bewust zijn. Chronische hyperventilatie is minder bekend, complexer en moeilijker te behandelen dan acute hyperventilatie.

 

Waarom kan je last krijgen van pijn in de kaken als gevolg van hyperventilatie? 

Pijnlijke kaken als gevolg van hyperventilatie kunnen twee oorzaken kennen. Ten eerste kunnen ze een gevolg  zijn van het CO2tekort dat zich opbouwt als gevolg van de verkeerde ademhaling van de slachtoffers. Ten tweede kunnen verkrampte kaken een gevolg zijn van angst en/of stress, de hoofdoorzaken en tegelijkertijd mogelijke gevolgen van hyperventilatie.

Wanneer we ademhalen op een normale, rustige manier, dan zullen we een bepaalde hoeveelheid zuurstof inademen en een bepaalde hoeveelheid koolzuurgas, oftewel CO2, uitademen. Wanneer iemand hyperventileert zal hij/zij meer zuurstof inademen, wat geen kwaad kan, maar ook meer koolzuurgas uitademen, wat wel gevolgen zal hebben voor zijn/haar lichaam.

Als gevolg van de versnelde ademhaling zullen de koolzuurgaswaarden in het bloed dalen tot onder het normale niveau en zal de PH waarde van het bloed veranderen. Het bloed zal meer alkalisch en dus minder zuur worden. Koolzuurgas is een natuurlijke spierontspanner en een tekort aan koolzuurgas zal leiden tot het samentrekken van de spieren en het vernauwen van de aders, zodat er een vermindering van de zuurstoftoevoer zal ontstaan naar de hersenen en de organen.

Dit heeft tal van fysieke gevolgen, waartoe ook pijnlijke kaken behoren. Wanneer de kaakspieren constant samentrekken, dan zal dit leiden tot spierpijn en dus pijnlijke kaken. Andere gevolgen van het CO2 tekort zijn o.a. pijn in de borst, hartkloppingen, spierpijn in alle spieren, kortademigheid, een licht gevoel in het hoofd, tintelingen rond de mond en in de vingers en voeten en trillen. Slachtoffers van hyperventilatie zijn vaak erg gespannen en hebben vaak last van angst – en stressgevoelens. Deze kunnen ook zo hun effect hebben op onze spieren.

Zo zetten gespannen mensen hun kaken vaak ‘op slot’ of kunnen ze gaan knarsetanden, wat natuurlijk ook tot kaakpijn zal leiden. Pijn in de kaken kan dus ook een gevolg zijn van de angst – en stressgevoelens die veroorzaakt worden door de fysieke symptomen van hyperventilatie.

 

Komaf maken met hyperventilatie en haar symptomen, zoals pijnlijke kaken

Gelukkig genoeg bestaan er relatief eenvoudige behandelingsmethoden tegen hyperventilatie en haar vervelende symptomen, zoals pijnlijke kaken. Zo zal de ademhaling moedwillig vertragen met behulp van het bekende papieren zakje en het slachtoffer weer kalmeren in de meeste gevallen genoeg zijn om een hyperventilatie aanval te doen stoppen en de symptomen te doen wegebben. In het geval van chronische hyperventilatie moet eerst en vooral de juiste diagnose gesteld worden.

Bij vermoeden van chronische hyperventilatie kan de arts bijvoorbeeld een bloedgas test uitvoeren om zo het CO2tekort vast te kunnen stellen en chronische hyperventilatie te diagnosticeren. Vaak zal een juiste diagnose al een flink deel van de angst – en stressgevoelens van de patiënt wegnemen. Daarna kan een combinatie van ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en therapie er voor zorgen dat de ademhaling weer wordt genormaliseerd, het CO2tekort wordt hersteld en het slachtoffer op een juiste manier leert omgaan met zijn/haar angstgevoelens.

Omdat angst een vaak geziene oorzaak is van hyperventilatie, zullen artsen vaak angstremmende medicatie voorschrijven. Angstremmende medicatie zal de angstgevoelens onderdrukken, maar niet behandelen en kent vaak nare bijwerkingen.

Slachtoffers van hyperventilatie die deze bijwerkingen liever willen vermijden kunnen gelukkig ook kiezen voor een alternatieve behandeling, zoals Bachbloesem therapie. Zo zal de Bachbloesem mix 84 angsten helpen overwinnen, helpen bij het kalm blijven, onverwerkte emoties helpen oplossen en helpen bij het spanningen verminderen. Deze mix is dus ideaal voor de slachtoffers van hyperventilatie en kent daarenboven geen enkele bijwerking. Wanneer de ademhaling weer normaal verloopt, de oorzaak van de hyperventilatie werd gevonden en aangepakt en het CO2tekort hersteld, zullen de vervelende symptomen van hyperventilatie, zoals pijnlijke kaken, mettertijd ook verdwijnen.

 

Andere artikelen
Top van de pagina