Deze site maakt gebruik van cookies.Meer wetenAccepteren

Pijn in de linkerarm bij hyperventilatie

Prijs € 29

GRATIS verzending vanaf € 0,00

 

Inhoud 50 ml

Onmiddelijk leverbaar

 

 

Aantal:

 

Plaats in mandje


Kan er pijn optreden in de linkerarm bij hyperventilatie?

Hyperventilatie kan verschillende fysieke ongemakken veroorzaken, zoals pijn in de linkerarm, maar ook hartkloppingen, tintelingen en pijn in de borst. Wanneer het slachtoffer van hyperventilatie zich niet beseft dat deze symptomen veroorzaakt worden door zijn/haar verkeerde ademhaling, zullen deze natuurlijk paniek veroorzaken.

De hartkloppingen, pijn in de borst en pijn in de linkerarm kunnen er toe leiden dat slachtoffers van hyperventilatie gaan geloven dat ze op het punt staan een hartaanval te krijgen. Maar wanneer deze fysieke symptomen veroorzaakt worden door hyperventilatie, is de toestand niet ernstig en is medische hulp overbodig. Hyperventilatie is niet gevaarlijk. Hyperventilatie houdt in dat er te snel en/of te diep geademd wordt waardoor er een chemische onbalans ontstaat in het lichaam. Deze onbalans veroorzaakt de vervelende, verontrustende lichamelijke klachten.

Meestal wordt hyperventilatie veroorzaakt door stress, angst of paniek en kent dus veelal een psychische en geen fysische oorzaak. Er bestaan twee vormen van hyperventilatie : een acute en een chronische vorm. Beide vormen veroorzaken gelijkaardige fysieke symptomen.

 

Waarom kan je last krijgen van pijn in de linkerarm door hyperventilatie?

Wanneer hyperventilatie pijn in de linkerarm veroorzaakt, dan heeft dit te maken met het tekort aan CO2, oftewel koolzuurgas, dat optreedt in het lichaam. Dit CO2 tekort ontstaat door de te snelle en/of te diepe ademhaling van de slachtoffers van hyperventilatie. Door hun verkeerde ademhaling ademen ze meer zuurstof in, maar ook meer koolzuurgas uit. Hierdoor zullen de koolzuurgaswaarden in hun bloed dalen tot onder het normale niveau, waarop de PH waarde van hun bloed zal stijgen. Het bloed wordt minder zuur en meer alkalisch.                

Dit fenomeen kan niet alleen pijn in de linkerarm veroorzaken, maar ook hartkloppingen, kortademigheid, pijn in de borst, tintelingen rond de mond en in de handen en voeten, duizeligheid, trillen, pijnlijke spieren en pijn tussen de schouderbladen. Dit zijn slechts enkele symptomen van hyperventilatie. CO2 is een natuurlijke spierontspanner en een tekort aan dit gas zal er toe leiden dat de spieren gaan samentrekken, met pijnlijke spieren als gevolg.     

Ook hartkloppingen kunnen hierdoor optreden, aangezien het hart zelf een grote spier is en eveneens last zal krijgen van het tekort aan koolzuurgas. CO2 is ook één van de belangrijkste stimuli voor onze ademhaling en een tekort aan CO2 zal kortademigheid veroorzaken. De pijn, de tintelingen, het trillen en de stijfheid van de spieren zijn een logisch gevolg van de verkeerde manier van ademhalen van de slachtoffers van hyperventilatie. De fysieke symptomen veroorzaken angst en angst zal de hyperventilatie voeden. Het is dus van groot belang dat angst, paniek en stress vermeden worden en dat de symptomen worden herkend als de symptomen van hyperventilatie, niet als de symptomen van een hartaanval of een ernstige ziekte.

 

Pijn in de linkerarm : hyperventilatie of een hartaanval?

Pijn in de linkerarm kan dus veroorzaakt worden door hyperventilatie, maar is eveneens een typisch symptoom van een hartaanval. Wanneer we weten dat ook hartkloppingen, pijn in de borst en kortademigheid typische symptomen zijn van hyperventilatie, is het niet moeilijk te begrijpen dat slachtoffers van een hyperventilatie aanval vaak terecht komen op de spoeddiensten omdat ze denken dat ze op het punt staan een hartaanval te krijgen.

Toch zijn er duidelijke verschillen tussen de twee aanvallen. De pijn op de borst tijdens een hartaanval bevindt zich bijvoorbeeld voornamelijk in het centrum van de borst. Het voelt aan alsof er een loodzwaar gewicht op de borst ligt. Men spreekt van ‘een olifant’ op de borst. De pijn zal ook blijvend aanwezig zijn. In het geval van pijn in de borst door hyperventilatie zal de pijn komen en gaan, scherp zijn en duidelijk in verband staan met de ademhaling. De pijn zal dus erger worden tijdens het in – en uitademen. De pijn in de linkerarm tijdens een hartaanval kan uitstralen naar de rug of de nek en duurt steeds langer dan 10 minuten.

De tintelingen zullen voornamelijk gevoeld worden in de linkerarm, in het geval van hyperventilatie zullen de tintelingen vooral rond de mond en in de vingers en voeten gevoeld worden en de pijn zal sneller weer overgaan. Hyperventilatie veroorzaakt vaak misselijkheid, maar echt overgeven doen de slachtoffers van hyperventilatie zelden, terwijl overgeven vaak voorkomt bij een hartaanval. Wanneer de pijn in de linkerarm gepaard gaat met een doffe pijn in het centrum van de borst die langer aanhoudt dan 10 minuten, met overgeven en met buikloop, dan moet er medische hulp ingeroepen worden, want dan is de kans groot dat het om een hartaanval gaat.

Maar is de pijn op de borst scherp, wordt de pijn erger bij het in – en uitademen, is het slachtoffer misselijk, maar moet hij/zij niet overgeven en worden de pijn en tintelingen niet alleen in de linkerarm gevoeld, dan is de kans groot dat de pijn in de linkerarm veroorzaakt werd door hyperventilatie.

 

Andere artikelen
Top van de pagina