Hyperventileren: een behandeling met medicijnen
Om het hyperventileren te vermijden bestaat er geen afdoende behandeling met medicijnen. Voor mensen met hyperventilatie is dat vast geen leuk nieuws, maar het betekent niet dat men moet wanhopen.
Toch worden er soms medicijnen voorgeschreven ook al is de werking ervan niet meteen efficiënt.
Hyperventilatie wordt doorgaans veroorzaakt door stress of negatieve emoties zoals angst, woede, frustratie of verdriet. Men kan deze gevoelens behandelen met kalmeringspillen of met antidepressiva. Hierbij stellen zich echter twee bedenkingen:
1. deze medicatie is niet zonder bijwerkingen.
2. deze vormen van medicatie onderdrukken de negatieve gevoelens waardoor hun werking ophoudt op het moment dat men de medicatie niet meer neemt.
Welke behandeling helpt dan wel bij hyperventileren?
In plaats van medicatie, kiest men beter voor therapie als behandeling van hyperventilatie. Deze therapie houdt enerzijds in dat men de negatieve emotie(s) die de hyperventilatie veroorzaakt leert herkennen. Hiervoor zal vaak professionele hulp van een psycholoog of psychiater nodig zijn. Anderzijds moet men doorgaans ook anders leren ademen. Mensen die last hebben van hyperventilatie ademen doorgaans via de borst en niet via de buik. Het is beter om zoveel mogelijk via de buik te ademen.
Deze beide vormen van therapie kan men perfect ondersteunen met behulp van bach bloesem. Deze zijn compleet verschillend van medicatie:
1. zij onderdrukken de negatieve emoties niet maar buigen deze om naar een positieve pool.
2. zij hebben geen enkele bijwerking.
3. er is geen enkel gevaar van verslaving.
Om die redenen kan men dus beter een bachbloesem op maat laten maken om hyperventilatie te behandelen. Bach bloesem mix 84 helpt perfect mensen die last hebben van hyperventilatie.
Hyperventilatie: twee vormen, één behandeling
Er zijn twee vormen van hyperventilatie die elk kunnen verholpen worden met dezelfde behandeling.
Het meest gekend, maar toch het minst voorkomend, is een acute aanval van hyperventilatie. Hierbij gaat de patiënt plotseling heel snel en/of diep beginnen ademen, waardoor er hartkloppingen optreden. Ook voelt men een zware druk op de borst en lijkt het alsof men aan het stikken is. Deze tekenen komen zeer duidelijk voor en geven de indruk dat men een hartaanval heeft.
Daarnaast is er chronische hyperventilatie. Men zou dit beter constante hyperventilatie noemen, aangezien dit wel kan verholpen worden. Constante hyperventilatie zou aantonen hoe deze vorm van hyperventilatie de ganse tijd door aanwezig is. De tekenen zijn echter wel veel minder duidelijk aanwezig dan bij een acute aanval.